Λείπει το προσωπικό, «γερνούν» τα μηχανήματα

Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, έλλειψη προσωπικού, τομογράφοι δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν, «γέρικοι» εξοπλισμοί στα χειρουργεία και τις ΜΕΘ, ελλείψεις σε κτίρια και υποδομές.

Την κατάσταση αυτή βρήκε στην περιοδεία του στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον τοπικό βουλευτή Αγγελο Τζέκη και τον γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, Ζήση Λυμπερίδη. Περιγράφοντας την κατάσταση που αντίκρισαν σε κάθε νοσοκομείο, ανέφεραν:

**«Αγιος Παύλος»: Εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα λόγω έλλειψης υλικών. Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει κτιριακό πρόβλημα, οι εφημερίες γίνονται με μειωμένο προσωπικό.

**«Θεαγένειο»: Ελλειψη μηχανήματος «pet scan» απαραίτητο για τους ασθενείς με κακοήθη νοσήματα. Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους εταιρειών καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και πλυντηρίων, μεγάλο κτιριακό πρόβλημα, μεγάλο χρόνο αναμονής για εξετάσεις. Προβλέπονται 401 νοσηλευτές αλλά υπάρχουν 279, και 156 γιατρούς αλλά υπάρχουν 123.

**«Ιπποκράτειο»: Εξοπλισμός ηλικίας 30 ετών στο ακτινολογικό τμήμα. Οργανόγραμμα από το 1987, μειωμένες εφημερίες, 200 κενά σε γιατρούς και έλλειψη 200 νοσηλευτών.

**«Γεννηματάς»: Ελλειψη περίπου 150 νοσηλευτών, 90 διοικητικών υπαλλήλων, 17 νοσηλευτές αντί για 24 που απαιτούνται στη ΜΕΘ, ώς 2 νοσηλευτές για 45 χειρουργημένους ασθενείς στην ουρολογική κλινική.

**ΑΧΕΠΑ: 50% ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια.

**«Αγ.Δημήτριος»: Ελλειψη αξονικού τομογράφου, σημαντική έλλειψη κλινικών, όπως της καρδιολογικής, που έχει προβλεφθεί από το 1986, αλλά ακόμη δεν έχει ιδρυθεί.

**«Παπανικολάου»: Ο εξοπλισμός της ΜΕΘ είναι 22 ετών. Από τα 800 άτομα νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που προβλέπει ο οργανισμός, υπάρχουν 500, εκ των οποίων 170 έχουν συνταξιοδοτηθεί.

**«Παπαγεωργίου»: Από τα 20 κρεβάτια ΜΕΘ, λειτουργούν 15, ενώ το προσωπικό αρκεί για 12. ΙΚΑ Τούμπας: Παλιός αξονικός τομογράφος με συχνές βλάβες, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να γίνονται σε ιδιωτικά κέντρα.