Λεονταρισμοί..

«Δεν θα καταθέσω το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου» δηλώνει σε κείμενο που έστειλε στα Μέσα Ενημέρωσης ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου (κλικ εδώ).

Τα επιχειρήματα που επικαλείται ο κ. Παπανικολάου είναι σωστά και οφείλουμε να τον συγχαρούμε για τη γενναιότητα να υποστεί τυχόν αναστολή εργασίας, ως αποτέλεσμα της στάσης του.

Υπάρχουν όμως δύο παράδοξα στην ενέργεια του κ. Παπανικολάου.

Το πρώτο παράδοξο είναι ότι αναφέρεται αποκλειστικά στον εαυτό του. Δηλώνει τους λόγους που τον οδηγούν σ΄ αυτή την ενέργεια σε πρώτο ενικό και ζητά προκαταβολικά συγνώμη από τους ασθενείς του. Ενεργεί δηλαδή ως να πρόκειται για ατομική του επιλογή. Πράγμα που δεν ισχύει.

Και δεν ισχύει διότι η ΟΕΝΓΕ, την ίδια μέρα, είχε εκδώσει ανακοίνωση (κλικ εδώ) με την οποία καλούσε τους συναδέλφους «να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού», ανακοίνωση που έφερε την υπογραφή και του κ. Παπανικολάου. Παρά ταύτα ο κ. Παπανικολάου αποφεύγει να κάνει οιαδήποτε αναφορά στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, σε σημείο που δίνει την εντύπωση πως προσπαθεί να την αποκρύψει.

Δεν είναι επιτρεπτό, ενώ υπάρχει συλλογική απόφαση ενός φορέα, καθένας εξ αυτών που έλαβαν την απόφαση να προβάλλει την ατομική του στάση, αντί να υποστηρίζει την συλλογική απόφαση. Μάλιστα, όταν η συλλογική απόφαση προσφέρει κάλυψη τόσο σ΄ αυτούς που την έλαβαν, αλλά και σε όλα τα μέλη του κλάδου, τότε η θορυβώδης δήλωση περιφρόνησης συνεπειών μπορεί να εκληφθεί και ως ανέξοδος λεονταρισμός.

Το δεύτερο σημείο που αποφεύγει να εξηγήσει ο κ. Παπανικολάου είναι ότι ο νόμος 4820/21 στο άρθρο 205 αναφέρεται σε «υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης» και όχι σε υποχρέωση κατάθεσης. Συνεπώς κανείς δεν πρόκειται να ζητήσει από υγειονομικό να καταθέσει το πιστοποιητικό, ούτε φυσικά από τον κ. Παπανικολάου.

Σε κάθε περίπτωση, οι θεσμικοί εκπρόσωποι οφείλουν να ενημερώνουν με σχολαστικότητα τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο μιας διάταξης που τους αφορά, αποτρέποντας τυχόν παρερμηνείες από όργανα διοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ καλλιεργεί την παρερμηνεία. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, όπου παρομοίως γίνεται λόγος για αποφυγή κατάθεσης.

Ως Ygeianet έχουμε ταχθεί κατηγορηματικά κατά του διαχωρισμού εμβολιασμένων/ανεμβολίαστων που επιχειρεί η κυβέρνηση, όπως επίσης και κατά των τιμωρητικών μέτρων που θα αποψιλώσουν το ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας.

Έχουμε ταυτόχρονα τονίσει εμφατικά ότι είναι η κατάλληλη συγκυρία οι νοσοκομειακοί γιατροί να διεκδικήσουν μαχητικά βελτίωση του μισθολογίου και προσλήψεις, πράγμα που δεν βλέπουμε να διεκδικεί η ΟΕΝΓΕ και όσες φορές το πράττει γίνεται με τρόπο περιθωριακό και ήσσονος σημασίας.

Ygeianet