ΛΕΣΒΟΣ: Ή εφημερίες, ή επίσχεση

 
Προθεσμία έως το τέλος Μαρτίου δίνουν οι Γιατροί τού ΕΣΥ για την πληρωμή τους

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν οι Γιατροί τού ΕΣΥ στη Λέσβο αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν πληρωθούν τις εφημερίες που τους οφείλονται εδώ και μήνες. Αυτό αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με αντικείμενο συνολικά την κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, που μέρα με τη μέρα αναδεικνύεται, όπως επισημαίνουν, στο «μεγάλο ασθενή» της σύγχρονης Ελλάδας.

Στη συνέλευση συζητήθηκαν οι περικοπές στις εφημερίες, η πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής των εφημεριών (από Δεκέμβριο για τις κανονικές και από Σεπτέμβριο για τις πρόσθετες), οι επερχόμενες νέες περικοπές στην Υγεία και το ιατρικό μισθολόγιο και το εν γένει σκηνικό που διαμορφώνεται στον κλάδο. Συζητήθηκε ακόμη ο τρόπος αντίστασης και αγώνα των γιατρών σε όλη αυτή την κατάσταση και τελικά αποφασίστηκε να ενημερωθεί η διοίκηση του Νοσοκομείου και η τοπική κοινωνία για την υφιστάμενη εικόνα στο Βοστάνειο και τα κέντρα υγείας και να δοθεί περιθώριο στη διοίκηση έως το τέλος Μαρτίου για να καταβάλει τις δεδουλευμένες εφημερίες, χωρίς περικοπές. Σε αντίθετη περίπτωση, με νέα συνέλευση οι Γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Τα αιτήματα
Σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης που κοινοποίησαν οι Γιατροί τού ΕΣΥ στη Λέσβο, τα αιτήματα που θέτουν είναι:
– Η άμεση καταβολή και χωρίς περικοπές των δεδουλευμένων εφημεριών (κανονικές και πρόσθετες) μέχρι και το Φεβρουάριο.
– Η εξασφάλιση των κονδυλίων προκειμένου να συνεχιστούν τα ασφαλή προγράμματα εφημεριών σε Νοσοκομείο και κέντρα υγείας.
– Το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου να μπουν στη Γ΄ Ζώνη εφημεριών.
– Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός ή συμβασιούχος γιατρός στο Νοσοκομείο.
– Να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών των οποίων η κρίση έχει ολοκληρωθεί.
– Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών και νοσηλευτών στο Βοστάνειο και όχι να καταργηθούν.