“Λιμνάζουν” 450 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ για έργα στην Υγεία!

Βενιζέλος Β.

Στον "αέρα" κινδυνεύουν να μείνουν οριστικά συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα του ΕΣΠΑ για κατασκευή υποδομών και αγορά εξοπλισμού Υγείας, ύψους 450 εκατ. ευρώ! Μεταξύ των συγκεκριμένων έργων βρίσκονται δεκάδες δομές Ψυχικής Υγείας σε γενικά νοσοκομεία όλης της χώρας, η κατασκευή των οποίων αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας έναντι της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και του προγράμματος αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 450 εκατ. ευρώ, τα 300 αφορούν έργα τα οποία βρίσκονται μόλις μία ανάσα πριν από την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη δημοπράτησή τους, ενώ η συνολική εκκρεμότητα χρονολογείται από το… 2007!

Τον "συναγερμό" σήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε τη δημοπράτηση κατασκευαστικών και εξοπλιστικών συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΕΣΠΑ, ύψους 250 εκατ. ευρώ, για νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να δημοπρατηθούν εντός του διμήνου Μαρτίου – Απριλίου και οι εργολάβοι να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο Αν. Λοβέρδος επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν οριστικά τα σχετικά κονδύλια για τον χώρο της Υγείας και επέρριψε ευθύνες στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση για την παρατεταμένη και επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών και των ουσιαστικών διαδικασιών προκειμένου όλα τα έργα του ΕΣΠΑ να πάρουν τον δρόμο της δημοπράτησης. Ο υπουργός Υγείας τόνισε επίσης μεταξύ άλλων: "Θέλουμε να παρωθήσουμε, με τη σημερινή μας κίνηση, και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους να επισπεύσουν τις εργασίες τους για την ωρίμανση των έργων. Δεν είναι δυνατόν να μας πιέζουν να εντάξουμε ένα έργο στο ΕΣΠΑ και να το αφήνουν έξω από την προοπτική εφαρμογής, επειδή λείπουν οι μελέτες".

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφων, ο γενικός γραμματέας Υγείας Ν. Πολύζος ανέφερε ότι το ποσοστό της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από το υπουργείο Υγείας έχει φθάσει στο 12,5%, ενώ ήταν κάτω από το 5% στις περασμένες εθνικές εκλογές και ο αντίστοιχος μέσος όρος του συνόλου των υπουργείων φθάνει σήμερα το 15% περίπου.