Λίστα αγωνίας για 34 παιδιά

«Κανένας δεν μπορεί να μιλήσει και να δώσει κουράγιο περισσότερο από κάποιον που έχει ζήσει το ίδιο πρόβλημα. Η αρρώστια του παιδιού είναι ό,τι πιο δύσκολο μπορεί να περάσει μια οικογένεια. Χρειάζεται πίστη και μεγάλη δύναμη για να πολεμήσεις. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε, αλλά τώρα πια που είμαστε νικητές θέλουμε να πείσουμε και άλλους ότι μπορούν να τα καταφέρουν».

O14χρονος σήμερα γιος της κ. Αλεξάνδρας Γκαϊτατζή, Στέφανος, θυμάται τα παιδικά του χρόνια μέσα στους τοίχους του νοσοκομείου. Για έξι χρόνια υποβαλλόταν σε θεραπείες και περίμενε να βρεθεί συμβατός δότης μυελού των οστών προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση. Ο δότης βρέθηκε τελικά πριν από τέσσερα χρόνια και δεν ήταν άλλος από τον αδερφό του. Η μεταμόσχευση έγινε και σήμερα ο Στέφανος είναι ευτυχισμένος που είναι καλά στην υγεία του.
Σε αυτό τον δύσκολο αγώνα, η κ. Αλ. Γκαϊτατζή δεν ήταν εντελώς μόνη. Στο πλευρό της στάθηκαν γονείς, που βρέθηκαν στο ίδιο νοσοκομείο, βίωσαν το πρόβλημα και αποφάσισαν να στηρίξουν ο ένας τον άλλο, ώστε να το αντιμετωπίσουν με θάρρος. «Η αγάπη που εισέπραξε ήταν καταλυτική για να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας. Στο νοσοκομείο ήταν σημείο αναφοράς για την πίστη και τη δύναμή του. Από τότε, είμαι έτοιμη να τα παρατήσω όλα και να σταθώ δίπλα σε όποιον γονιό έχει ανάγκη, να τον πείσω ότι πρέπει να παλέψει με πολλή υπομονή και πως μπορεί να τα καταφέρει», δηλώνει στα «ΝΕΑ» η κ. Γκαϊτατζή.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Πίστη» ιδρύθηκε το 1993 στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» και σκοπό έχει όχι μόνο την ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των γονέων τους, αλλά και την εξασφάλιση πόρων για την υποστήριξη του έργου των Αιματολογικών- Ογκολογικών Κλινικών και της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών.
«Τα παιδιά καθημερινά παλεύουν για τη ζωή τους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Τα νοσοκομεία έχουν σοβαρότατες ελλείψεις, με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν 34 παιδιά σε λίστες αναμονής για μυελό των οστών και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα βρεθεί συμβατός δότης, ενώ την ίδια ώρα, χιλιάδες δείγματα παραμένουν ανεξέταστα», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Βλάχος, πρόεδρος του Συλλόγου.

Δότης χωρίς κίνδυνο

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά του σώματος και περιέχει τις μορφές των κυττάρων που, όταν ωριμάσουν, μετατρέπονται σε λευκά ή ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Όταν είναι ανεπαρκής, έχει καταστραφεί ή προσβληθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα. Σε αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητη η αντικατάστασή του με κύτταρα από έναν υγιή δότη. Κάθε άνθρωπος από 18 έως 55 ετών μπορεί ακίνδυνα να γίνει δότης. Ωστόσο, οι καταγεγραμμένοι Έλληνες εθελοντές μόλις που ξεπερνούν τους 20.000, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αύξηση του αριθμού.
«Κάθε άτομο μπορεί να χρειαστεί αρκετό καιρό μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης. Στο διάστημα αυτό υποβάλλεται σε μια σειρά από καθορισμένες θεραπευτικές αγωγές, ωστόσο ο χρόνος που περνάει είναι εις βάρος του ασθενούς, αφού ένα ποσοστό περίπου 10%-20% δεν βρίσκει ποτέ συμβατό δότη. Συνεπώς, θα ήταν ευτύχημα να είχαμε περισσότερους δότες από τη χώρα μας, ώστε να μη χάνεται χρόνος, αναζητώντας από το εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Στέλιος Γραφάκος, παιδίατρος- αιματολόγος, διευθυντής Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
«Δεν επιδοτούμαστε από κανένα. Μας συντηρεί η ομοψυχία που υπάρχει μεταξύ μας και οι δωρεές ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν. Επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ξενώνα, προκειμένου να φιλοξενούνται τα παιδιά και οι οικογένειες που έρχονται από την περιφέρεια», αναφέρει ο κ. Βλάχος.