Λίστες τώρα για εμβόλιο

 

 Λίστες προτεραιότητας καταρτίζουν πλέον τα εμβολιαστικά κέντρα μεγάλων νοσοκομείων προκειμένου να εξυπηρετήσουν χωρίς ταλαιπωρία τους ολοένα και περισσότερους πολίτες που αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο για τη νέα γρίπη.

Ηεβδομάδα που διανύουμε είναι η χειρότερη έως τώρα, αφού διπλασιάστηκαν τα κρούσματα της νέας γρίπης σε σχέση με την προηγούμενη και ταυτόχρονα καταγράφηκαν τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά.

Στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» ισχύει αυστηρό ωράριο: το πρωί εμβολιάζονται οι νοσηλευτές και οι γιατροί, το δίωρο που ακολουθεί οι ασθενείς που νοσηλεύονται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και μετά τις τέσσερις οι πόρτες του εμβολιαστικού κέντρου ανοίγουν για το κοινό.

«Πληθαίνουν καθημερινά οι υγιείς που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή και επιθυμούν να εμβολιαστούν. Λόγω της αυξημένης προσέλευσης διατηρούμε λίστα με τα ονόματα των ενδιαφερόμενων, ώστε να επικρατεί σειρά προτεραιότητας το απόγευμα», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο λοιμωξιολόγος- διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Μάριος Λαζανάς.

Στο «Αττικόν» εμβολιάζονται καθημερινά 300 – 400 πολίτες, όσοι και στο εμβολιαστικό κέντρου του «Ευαγγελισμού». Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως την Τετάρτη είχαν εμβολιαστεί συνολικά 56.000 άνθρωποι, ενώ τα τελευταία 24ωρα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών με αποτέλεσμα κάποια κεντρικά νοσοκομεία να ζητούν προμήθεια νέας ποσότητας εμβολίων, βλέποντας τις αποθήκες να αδειάζουν. Θετική χαρακτηρίζουν οι ειδικοί την αλλαγή στάσης των Ελλήνων απέναντι στο πανδημικό εμβόλιο, δεδομένου πως καταγράφεται αυξητική τάση του αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται από τον νέο ιό Α (Η1Ν1) αλλά και εκείνων των περιστατικών που νοσούν βαριά.

Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εβδομάδα που πέρασε εντοπίστηκαν 1.883 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνεπώς καταγράφηκε αύξηση 100% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι, πλέον η χώρα μας αριθμεί απο την αρχή της πανδημίας έως σήμερα 6.120 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης.

Με δεδομένο ότι ο έλεγχος που γίνεται στα νοσοκομεία είναι δειγματοληπτικός (πολλοί άλλωστε περνούν ελαφρά τη γρίπη και δεν καταφεύγουν σε νοσοκομεία), η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό αγγίζει τους 800.000.

Ανησυχία για τις επιπλοκές

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επιστή μονες είναι πως από την έναρξη του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα πληθαίνουν οι ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) από τη Δευτέρα έως χτες επιδεινώθηκε ραγδαία η υγεία 26 ασθενών που είχαν προσβληθεί απο τον νέο ιό Α (Η1Ν1) με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η εισαγωγή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από αυτούς οι 18 είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Χτες αργά το απόγευμα όμως, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τρεις ακόμη ασθενείς εισήχθησαν εσπευσμένα σε ΜΕΘ. Πρόκειται για έναν 65χρονο άνδρα ο οποίος πάσχει από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και συνεπώς διέτρεχε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών, όμως οι άλλοι δύο (42 και 40 ετών) φαίνεται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, να έχουν «λευκό» ιατρικό ιστορικό.

56.000 ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ

Έως την Τετάρτη είχαν εμβολιαστεί συνολικά 56.000 πολίτες, ενώ τα τελευταία 24ωρα κάποια κεντρικά νοσοκομεία ζητούν προμήθεια νέας ποσότητας εμβολίων

Επιφυλακτικοί 6 στους 10 Έλληνες

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ παραμένει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων στο πανδημικό εμβόλιο, δείχνει νέα μελέτη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα, το 58,2% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως θεωρούν ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες, ενώ περίπου δύο στους δέκα απάντησαν πως η νέα γρίπη είναι ελαφριά αρρώστια και συνεπώς δεν χρειάζεται να λάβουν μέτρα.

Στην ερώτηση πόσο εμπιστεύεστε τον προσωπικό σας γιατρό σχετικά με τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη, οχτώ στους δέκα διευκρίνισαν πως ακολουθούν τη συμβουλή του. Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου πως αρκετοί γιατροί επιμένουν να λένε όχι στο πανδημικό εμβόλιο και να προτείνουν το ίδιο και στους ασθενείς τους.

Εμβόλιο για μωρά και νήπια από 6 έως 36 μηνών

«ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ στο κύμα πανδημίας της νέας γρίπης. Η κορύφωσή του αναμένεται πριν από τα Χριστούγεννα. Το μόνο που μένει να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε είναι να γίνουν οι εμβολιασμοί», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα τα μωρά και τα νήπια από 6 έως 36 μηνών. Έτσι, από την ερχόμενη εβδομάδα οι πύλες των εμβολιαστικών κέντρων- που αναμένεται να φτάσουν τα 600 σε όλη την Ελλάδα- θα ανοίξουν και επισήμως για τον υγιή πληθυσμό από 6 μηνών έως και 49 ετών.

Η απόφαση ελήφθη αφενός λόγω της ραγδαίας διασποράς του ιού Η1Ν1 στη χώρα μας και αφετέρου επειδή τα νεώτερα στοιχεία καταδεικνύουν πως το πανδημικό εμβόλιο είναι ασφαλές και για τα παιδιά.

Παρ΄ όλα αυτά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η ακριβής δοσολογία για τα παιδιά, όμως αναμένεται σύντομα σχετική οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).

Λουκέτο στο 12% των σχολείων

Πάντως, το γεγονός πως η νέα γρίπη «προτιμά» τις νεαρές ηλικίες αποδεικνύεται και από τα δεκάδες λουκέτα που μπαίνουν σε καθημερινή βάση στα σχολεία όλης της χώρας. Όπως δήλωσε η κ. Γιαμαρέλλου, το 12% των εκπαιδευτικών μονάδων της επικρατείας είναι κλειστέςόταν την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 6%.

Ωστόσο, οι ειδικοί που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης δεν έλαβαν απόφαση σχετικά με το εάν θα ισχύσει το μέτρο να κλείσουν για προληπτικούς λόγους τα σχολεία νωρίτερα από το προγραμματισμένο διάστημα για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ζήτημα αυτό αναμένεται να είναι πρώτο στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης.