ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ: Να εξαλειφθεί η βία κατά των γυναικών

p>ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΜΕΣΩΣ

 

Το Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε στις 28-4-09, στο ΚΑΤ, την γυναίκα που ακρωτηριάστηκε στα τέσσερα άκρα στις 11-4-09, από τον πρώην σύζυγό της, στην Καλαμάτα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας της, να μιλήσει μαζί της για τις συνθήκες της εγκληματικής ενέργειας, να της ευχηθεί περαστικά, να συμβάλει στην αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί από τις γυναικείες οργανώσεις και να αναδείξει τα γενικότερα προβλήματα της βίας κατά των γυναικών. Ήδη τις τελευταίες δύο ημέρες υπήρξαν δύο ακόμα γυναίκες θύματα βίας των συζύγων τους, μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη.

Η γυναίκα στο ΚΑΤ βρίσκεται ακόμα σε βαριά κατάσταση, τα τέσσερα μέλη της έχουν συγκολληθεί με επιτυχία και έχει κατάλληλη ιατρική φροντίδα, χωρίς όμως αποκλειστικές νοσοκόμες, που είναι απολύτως απαραίτητες γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί καθόλου.

Τα ζητήματα που την απασχολούν άμεσα έχουν ήδη δρομολογηθεί, με τη φροντίδα των γυναικείων οργανώσεων και την απαραίτητη νομική στήριξη που έχει ορισθεί. Όμως καταγγέλλουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ακόμα δεν την έχει επισκεφθεί ιατροδικαστής για να διαπιστώσει την κατάστασή της και να συντάξει έκθεση.

Επίσης, από το συμβουλευτικό κέντρο της Γραμματείας Ισότητας, υπάρχει παρέμβαση κοινωνικής λειτουργού η οποία συμβάλλει στην επίλυση της σειράς των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα και αφορούν την ίδια και τα παιδιά της.

Οι γυναικείες οργανώσεις που έκαναν δημόσια εκδήλωση στις 15-4-09 για την ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος και των ζητημάτων της βίας κατά των γυναικών γενικότερα, έθεσαν ορισμένα αιτήματα, τα οποία και υπογραμμίζουμε με την ευκαιρία της επίσκεψης, και δεσμευόμαστε να τα αναδείξουμε συστηματικά στη Βουλή και στην Ευρωβουλή.

 

·         Διαπαιδαγώγηση από το σχολείο ακόμα για την ισότητα των δύο φύλων και το σεβασμό της προσωπικότητας των γυναικών.

·         Απαγόρευση διαφημιστικών μηνυμάτων ή προγραμμάτων που αναπαράγουν τα σεξιστικά στερεότυπα και καλλιεργούν τη βία κατά των γυναικών.

·         Αλλαγή του ισχύοντος νόμου 3500/06 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, σε νόμο για τη βία  λόγω φύλου, με φιλοσοφία την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των γυναικών.

·         Υποδομές όπου θα προσφεύγουν οι γυναίκες που βιώνουν προβλήματα βίας στις σχέσεις τους, στην εργασία ή στην πορνεία για συμβουλές, νομική, ψυχολογική και οικονομική στήριξη σε περίπτωση βίας και διαζυγίου. Δημιουργία οικογενειακών δικαστηρίων.

·         Επαναφορά του μοναδικού επωνύμου για τη γυναίκα, το οποίο καταργήθηκε με νομοθετική ρύθμιση το 2008.

·         Πλήρη ιατρική φροντίδα, συνταξιοδότηση σε περίπτωση αναπηρίας, οικονομική στήριξη με ευθύνη της πολιτείας, για την γυναίκα και χορήγηση υπηκοότητας, αν το επιθυμεί, μαζί με τη στήριξη των ανήλικων παιδιών της. Διευκόλυνση της εισόδου και παραμονής των γονιών της στην Ελλάδα για όσο χρειαστεί.

·         Τιμωρία του δράστη και του κάθε δράστη.

 

Στην επίσκεψη του Δικτύου Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι βουλευτίνες ¶ννα Φιλίνη και Λίτσα Αμμανατίδου, καθώς και η υποψήφια ευρωβουλευτίνα Ελένη Σωτηρίου.

Η τραυματισμένη γυναίκα δεν έχει κανέναν πλέον πόρο ζωής, συνεπώς παρακαλούμε για την οικονομική αλληλεγγύη στο λογαριασμό:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

346/64184735