ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ 30% των νεογνολογικών κλινών έβαλε το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο Παίδων της χώρας, το «Αγλαΐα Κυριακού»!

Το προσωπικό δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες των 30 θερμοκοιτίδων στις οποίες νοσηλεύονται πρόωρα βρέφη και νεογέννητα μωρά με σοβαρά προβλήματα. Τις νύχτες, μία νοσηλεύτρια πρέπει να φροντίζει 10 νεογέννητα. Όπως περιγράφουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, «ένας ορός να σπάσει, καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο είναι για έναν άνθρωπο να τον αλλάξει και ταυτόχρονα να παρακολουθεί άλλα εννέα μωρά, τα περισσότερα με σοβαρά προβλήματα υγείας». Για να βγουν οι βάρδιες δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια νοσηλεύτρια σχολούσε στις 4 το απόγευμα και στις 11 το βράδυ ξαναπήγαινε για να κάνει και τη νυχτερινή βάρδια!

Πρώτη φορά στην ιστορία της μονάδας, το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να θέσει εκτός λειτουργίας 10 κλίνες, λόγω έλλειψης προσωπικού! Για τον ίδιο λόγο έκλεισαν και 2 από τα 12 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου…

Έφυγαν 35 – ήλθαν 11

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 2 χρόνια αποχώρησαν από το νοσοκομείο λόγω συνταξιοδότησης 35 άτομα, ενώ έχουν προσληφθεί μόλις 11.

«Συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο νοσοκομείο φτάνουν τις 179 – συνολικά σε κάθε νοσηλεύτρια αναλογούν 50 παιδιά. Τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν οριακά», αναφέρει ο κ. Απόστολος Χατζιάρας εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του «Αγλαΐα Κυριακού».

Ήδη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προγραμματίζουν κινητοποιήσεις.

3 νοσηλεύτριες για 20 μωρά

Με ανάλογα προβλήματα λειτουργούν και οι δύο μονάδες νεογνών – συνολικής δυναμικότητας 40 κλινών – στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Σε κάθε βάρδια, τρεις νοσηλεύτριες πρέπει να φροντίζουν 20 μωρά.

Οι Μονάδες Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών σπανίζουν στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ και αυτές που το Δημόσιο «ενοικιάζει» στα ιδιωτικά μαιευτήρια δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.

Έτσι, υπάρχουν περιπτώσεις όπου βρέφη γεννημένα πρόωρα ή με προβλήματα υγείας περιμένουν έως και μία εβδομάδα ώσπου να βρεθεί θερμοκοιτίδα!

Οι γονείς συχνά στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου το κόστος φθάνει συχνά σε δυσθεώρητα ύψη: οι ειδικοί υπολογίζουν ότι για μέσης διάρκειας νοσηλεία βρέφους σε ιδιωτική μονάδα το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 12.000 ευρώ!