«Λουκέτο» στη νεφρολογική κλινική

 

Αναστέλλεται από αύριο η λειτουργία της Νεφρολογικής Κλινικής και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης του Νοσοκομείου της Ρόδου. Στο τμήμα έχει μείνει μόνον ένας επιμελητής, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας του, όπως επισημαίνει ο διευθυντής του τμήματος με έγγραφό του προς τη διοίκηση.

Στην επιστολή του ο κ. Πολυχρόνης Αληβανής σημειώνει ότι αρχική σκέψη ήταν να ζητηθεί από την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια (2η ΥΠΕ) να αποσπαστεί νεφρολόγος από την Αθήνα μέχρι να καλυφθεί η θέση. Οταν η απάντηση της ΥΠΕ ήταν ουσιαστικά αρνητική -σημειώνει- τους πρότεινα με τη δική μου βοήθεια και κάλυψη να μετακινήσουν μία παθολόγο που έχει κάποια εμπειρία, γιατί και παλαιότερα μας βοήθησε. Οταν και γι’ αυτό δεν υπήρξε συγκατάθεση, αποφασίστηκε να ανασταλεί η λειτουργία της Κλινικής και της Μονάδας Περιτοναϊκής Κάθαρσης και οι νεφρολογικοί ασθενείς να νοσηλεύονται στις παθολογικές κλινικές με ευθύνη των παθολόγων.

 

Ασθενείς
Σύμφωνα με τον κ. Αληβανή, αυτό μπορεί εν μέρει να λειτουργήσει για τους νεφρολογικούς ασθενείς, αλλά είναι αδύνατο να εφαρμοστεί για τους ασθενείς σε περιτοναϊκή κάθαρση. Και ο διευθυντής του τμήματος καταλήγει: «…Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω περαιτέρω εκπτώσεις ούτε όσον αφορά το ελάχιστα ασφαλές πλαίσιο προσωπικού για τη λειτουργία του Νεφρολογικού Τμήματος, αλλά ούτε και για τη δική μου νομική κάλυψη.

Επομένως, αν δεν βρεθεί λύση που να καλύπτει και εμένα προσωπικά ως υπεύθυνο αλλά κυρίως την ικανοποιητική λειτουργία του τμήματος, που να διασφαλίζει την υγεία των ασθενών, θα διεκδικήσω να εφαρμοστεί το ισχύον νομικά πλαίσιο για το ωράριο εργασίας και εφημεριών μου και σε περίπτωση που δεν δικαιωθώ, θα τους καταθέσω και εγώ την παραίτησή μου…».