Λοβέρδος: Nα σταματήσουν οι νεφελώδεις πολιτικές

Με ένα «μανιφέστο» που κατά πολλούς «προαναγγέλλει» εξελίξεις, επιχείρησε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος να στείλει μήνυμα εγρήγορσης προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Αφήνοντας το δικό του «αποτύπωμα» παρεμβαίνοντας δημοσίως για το «διακύβευμα» της κρίσιμης συγκυρίας (ειδικά μετά το «Λουξεμβούργο»), ο κ. Λοβέρδος προχώρησε σε δηκτικές επισημάνσεις για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Στο ίδιο «κλίμα αγωνίας» και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία χτύπησε «καμπανάκι» συνειδητοποίησης της κατάστασης εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη τοποθέτηση με την οποία «διέτρεξε» το πολυδαίδαλο πολιτικό σκηνικό, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους θέλησε να «επαναλάβει» τη φράση του πρωθυπουργού «θα προχωρήσω με όσους θέλουν…». «Η χώρα, εξήγησε, παίζει την τελευταία της ευκαιρία». Και πρόσθεσε: «Θέλω να στηρίξω και όχι να διαμορφώσω τακτικές εξόδου».

Είναι πάντως γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος ουσιαστικά πρότεινε άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν «οι νεφελώδεις πολιτικές». Τόνισε ότι βάση του σχεδίου είναι η υιοθέτηση ενός αποτελεσματικού και αποδοτικού «μεσοπρόθεσμου», που θα έχει την «υπογραφή» του συνόλου των υπουργών και όχι μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου. Μίλησε για την ανάγκη «συνευθύνης», διευκρινίζοντας ότι δεν κάνει υποδείξεις στον πρωθυπουργό. Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της σύνταξης ενός δεύτερου μνημονίου, που «ενδεχομένως θα είναι μία λύση».

«Ενοχικές στάσεις και αμφισημίες δεν χωρούν. Ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών στην πρώτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα, κατά κυριολεξία. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Οφείλουμε με τις πολιτικές μας να καλύψουμε τα ελλείμματα που εμφανίζονται ήδη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, προκαλώντας νέες συζητήσεις περί ανασχηματισμού, που έτσι κι αλλιώς εισηγούνται στον πρωθυπουργό βασικοί συνεγάτες του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε πάντως η έτερη πρότασή του, με την οποία ζητεί αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή «διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση» του σχεδίου νόμου για τον «μεσοπρόθεσμο» σχεδιασμό (και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015).

«Οποιος αντιλαμβάνεται την τραγικότητα των περιστάσεων, δεν μπορεί παρά να συμφωνεί με την ανάγκη να σφυρηλατηθεί η ενότητα όλων των δυνάμεων της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και κατέληξε (δηλώνοντας στρατιώτης, αλλά όχι σε νεφελώδεις καταστάσεις…): «Είμαι στη διάθεση του πρωθυπουργού».

Το Μέγαρο Μαξίμου «κάλυψε» διά σχολίων του κυβερνητικού εκπροσώπου την κίνηση του δημοφιλούς στελέχους, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογράμμιζαν ότι «δεν γνώριζε ο κ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία». Το επιβεβαίωσε άλλωστε και ο κ. Λοβέρδος…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ