Λύση στο θέμα διενέργειας εξετάσεων των οροθετικών προωθεί το υπουργείο Υγείας


Η πρόσβαση των ανθρώπων που ζουν με HIV στις ιατρικές εξετάσεις που είναι αναγκαίες για την παρακολούθηση της θεραπείας και της υγείας τους, και η διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου των ασθενών απασχολεί το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή”.


Όπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του συλλόγου, “την τελευταία διετία, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια των τεσσάρων Κέντρων Αναφοράς της χώρας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες ελλείψεις αντιδραστηρίων για τη διενέργεια των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής»


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια άμεσης διευθέτησης του ζητήματος προωθεί τη λύση της ειδικής σύμβασης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με τα πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, για την διενέργεια της εξέτασης μέτρησης ιικού φορτίου . Για λόγους διασφάλισης της ανωνυμίας και του απορρήτου τα δείγματα θα λαμβάνονται στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ και στη συνέχεια θα αποστέλλονται με κωδικό στο διαγνωστικό κέντρο (χωρίς ΑΜΚΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, μέριμνα έχει ληφθεί και για τους ανασφάλιστους ασθενείς, καθώς θα καλύπτονται ισότιμα με τους ασφαλισμένους.

Ικανοποίηση από την  «Θετική Φωνή» 


Ικανοποίηση εκφράζει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» για τη λύση που προτείνει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα διενέργειας των εξετάσεων μέτρησης ιικού φορτίου και γονοτυπικής αντοχής που προκύπτει από την έλλειψη αντιδραστηρίων.


Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τσιακαλάκης, υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συλλόγου «Θετική Φωνή», αναφέρει ότι η πρόταση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Επικροτούμε αυτή την εξέλιξη» αναφέρει ο κ. Τσιακαλάκης και προσθέτει ότι ήταν μια λύση που είχε προτείνει και ο σύλλογος. Ο κ. Τσιακαλάκης εκφράζει όμως και επιφύλαξη για την υλοποίηση, καθώς όπως λέει τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν κατ’ επανάληψη δεσμευθεί για την αποκατάσταση της πρόσβασής των ασθενών στις εξετάσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.


Δηλώνει επίσης μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σύλλογος είναι στην διάθεση του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΟΠΥΥ για την εξεύρεση και εφαρμογή μιας «βιώσιμης λύσης» για τους ανθρώπους που ζουν με HIV.