Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Μη φοβάστε το εμβόλιο κατά της νέας

Χθες καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα γρίπης σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Βέροιας, της Πέλλας και της Αρναίας.

Εκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης και να βοηθήσουν ώστε οι πολίτες να ξεπεράσουν την ανασφάλεια που έχει προκύψει σχετικά με τον εμβολιασμό, απηύθυναν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά.
Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι στις 16 Νοεμβρίου αρχίζει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας. Στις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσει η χορήγηση του εμβολίου στα άτομα υψηλού κινδύνου. Την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να εμβολιαστούν οι υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών, ενώ στις 17 του ίδιου μήνα παιδιά και έφηβοι ηλικίας από 4 έως 17 ετών και όλοι οι υγιείς πολίτες άνω των 50 ετών.
Οι πολίτες μπορούν να ζητούν πληροφορίες για το πρόγραμμα και τους χώρους των εμβολιασμών στην τηλεφωνική 1135 του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και σε άλλη τηλεφωνική γραμμή, που θα ανακοινωθεί σύντομα και θα έχει ως σημείο αναφοράς τον ΕΟΦ.
Κλειστοί από χθες και για επτά ημέρες λόγω γρίπης είναι ο ιδιωτικός παιδικός σταθμός “Β. Μποντέν” στην Αθήνα και ο ιδιωτικός βρεφονηπιακός σταθμός “Ηλιαχτίδα” στα Τρίκαλα. Πολλά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν στο νηπιαγωγείο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας και στα τμήματα Β1, Β3 και Γ1 του γυμνασίου και στο Α2 του λυκείου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων.
Χθες καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα γρίπης σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Βέροιας, της Πέλλας και της Αρναίας, ενώ προχθές γκρουπ μαθητών λυκείου της Θεσσαλονίκης, που επέστρεφε από εκδρομή, πήγε στο ΑΧΕΠΑ, για να υποβληθεί σε εξετάσεις για νέα γρίπη.

ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ
Ευάλωτα στη νέα γρίπη είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Για το λόγο αυτό, εκτός από τα γενικά μέτρα πρόληψης που ισχύουν για όλους τους πολίτες, οι διαβητικοί πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν τα αντιδιαβητικά δισκία ή την ινσουλίνη και να ελέγχουν το σάκχαρό τους κάθε τέσσερις ώρες.
Επίσης, πρέπει να ακολουθούν την κανονική τους δίαιτα και να ζυγίζονται καθημερινά, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο της λοίμωξης.
Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες η ενδοκρινολόγος Μαρία Μπουγούλια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διαβήτη, που εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου. “Τα άτομα με διαβήτη οφείλουν να είναι ευαισθητοποιημένα στον ιό Η1Ν1. Πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά και να ζητούν τη βοήθεια γιατρού, εάν έχουν συμπτώματα όπως σοβαρή διάρροια, απώλεια δύο ή περισσότερων κιλών σε λιγότερο από μία βδομάδα, εμφάνιση πυρετού πάνω από 38,5°C, σάκχαρο χαμηλότερο από 60 mg/dL ή υψηλότερο από 300 mg/dL, δυσκολία στην αναπνοή, έντονη υπνηλία ή δυσκολία στη σκέψη”, εξήγησε η κ. Μπουγούλια.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
– Από 16 Νοεμβρίου στους επαγγελματίες υγείας
– Από 23 Νοεμβρίου στα άτομα υψηλού κινδύνου.
– Από 1η Δεκεμβρίουοι υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών
– Από 17 Δεκεμβρίου παιδιά και έφηβοι ηλικίας 4 έως 17 ετών και οι υγιείς πολίτες άνω των 50 ετών