“Μαχαίρι” και στα ειδικά μισθολόγια;

Περίπου 350.000 υπάλληλοι του δημοσίου, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια θα δουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρξει σχέδιο νόμου, για τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς, τους δικαστές, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους ιατροδικαστές, τους πανεπιστημιακούς καθηγητές, τους διπλωμάτες και άλλους, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Με το σχέδιο αυτό θα γίνει αναπροσαρμογή των αποδοχών τους, που θα ισχύσει πιθανότατα αναδρομικά, από τις αρχές Ιανουαρίου. Οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες απ’ ότι αυτές με το ενιαίο μισθολόγιο, όπου ο μέσος όρος των περικοπών είναι 17,5% και για τα ειδικά μισθολόγια σχεδιάζεται να είναι, περίπου, στο 10%.

Οι επαγγελματικές αυτές κατηγορίες, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, έχουν υποστεί ήδη μεγάλες μειώσεις και στόχος είναι να επιβαρυνθούν μόνον όσοι εξακολουθούν να έχουν υψηλές αποδοχές.

 Δείτε το σχετικό βίντεο κάνοντας κλικ εδώ

Έρχεται εγκύκλιος με… μειώσεις

 Εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά τους εργαζόμενους στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις. Η εγκύκλιος θα ορίζει ό,τι προβλέπει και ο νόμος, δηλαδή ότι οι διοικήσεις στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΔΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα, οι Οργανισμοί λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης και άλλες, θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των αποδοχών του προσωπικού τους, η οποία θα εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου.

 Η εγκύκλιος προβλέπει μείωση των αποδοχών ως 35%, λαμβάνοντας ως αρχή τις αποδοχές που είχαν στα τέλη του 2009. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όπου οι αποδοχές τους έχουν περικοπεί γύρω στο 18% μέχρι σήμερα, από τις αρχές του χρόνου θα έχουν μία ακόμη μείωση της τάξης του 17%, ώστε να φθάσουν το ποσοστό του 35%.