Μαχαίρι πολλών ταχυτήτων στα ειδικά μισθολόγια

Σε περικοπές πολλών ταχυτήτων στις αποδοχές 200.000 υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των υπουργικών αντιδράσεων από τη μία πλευρά και να ολοκληρώσει το παζλ των μέτρων που απαιτεί η τρόικα από την άλλη.

Το μαχαίρι στις μηνιαίες αποδοχές δικαστικών, ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματικών υπαλλήλων και αρχιερέων μετά την απόρριψη από την πλευρά της τρόικας των ισοδύναμων μέτρων που προτάθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κλιμακωτό. Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει περικοπές που ξεκινούν από 5% για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κλιμακώνεται σε 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αγγίζει το 10%-12% για τους καθηγητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και φτάνει το 20% για τις αποδοχές των διπλωματικών υπαλλήλων και των δικαστικών. Αντίστοιχη μείωση εξετάζεται και για τις αποδοχές των αρχιερέων.
Το θέμα αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τους υπουργούς Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια, οι οποίοι φέρονται να έχουν εγείρει και τις μεγαλύτερες ενστάσεις στο ενδεχόμενο οριζόντιων μειώσεων 12% για όλους τους αμειβομένους με ειδικά μισθολόγια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο κ. Παναγιωτόπουλος όσο και ο κ. Δένδιας έχουν αντιδράσει έντονα, υπενθυμίζοντας στο οικονομικό επιτελείο ότι στο υπουργείο Αμυνας οι περικοπές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά για τους αστυνομικούς το ψαλίδι σε δώρα και υπερωριακή απασχόληση έχει ήδη συρρικνώσει τις αποδοχές τους κατά 11%.
Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του φαίνεται να συμφωνεί ότι οι νέες περικοπές δεν μπορεί να είναι οι ίδιες για όλους και θα πρέπει να κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδια στελέχη, οι μέσες ετήσιες αποδοχές των δικαστικών φτάνουν τα 65.000 ευρώ όταν για τους στρατιωτικούς διαμορφώνονται σε 28.000 ευρώ και για τους αστυνομικούς κοντά στα 30.000 ευρώ.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Αμυνας σημείωνε χθες στα «ΝΕΑ» πως «δεν πάμε στο υπουργείο Οικονομικών για να συγκρουστούμε, αλλά για να βρούμε λύσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε συντάξει κατάλογο ισοδύναμων μέτρων με περικοπές είκοσι κωδικών δαπανών του προϋπολογισμού κατά 10% έως 20%, μέσω των οποίων προκύπτουν εξοικονομήσεις ύψους 205 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι και το προβλεπόμενο δημοσιονομικό όφελος για το 2012 από τις παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια. Η τρόικα όμως απέρριψε τις προτάσεις αυτές που αφορούσαν οριζόντια περικοπή κατά 0,5% έως 0,8% των καταναλωτικών δαπανών για τους επόμενους μήνες έως το τέλος του 2012 και μεταθέσεις πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ετσι, η προσπάθεια διάσωσης των ειδικών μισθολογίων εγκαταλείφθηκε και πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το μαχαίρι είναι αναπόφευκτο. Θα καταβληθεί όμως προσπάθεια, συνεχίζει η ίδια πηγή, να αντιμετωπιστούν με «ευαισθησία» οι περιπτώσεις των ενστόλων, με μεγαλύτερη έμφαση στους μάχιμους εκτός γραφείου. Σχετική δέσμευση άλλωστε είχε αναλάβει προεκλογικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.