«Μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Δραματική μείωση του ύψους των συντάξεων συστήνει το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Ο δραστικός περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και η δραματική μείωση των συντάξεων, με την- εκ βάθρων- αλλαγή και τον επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού τους, περιέχονται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής.

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ κ. Αν. Γκουρία κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας κ. Αν. Λοβέρδο ζήτησε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στο 67ο έτος, αλλά και την κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νεοπροσληφθέντες, επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, όπως η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των ορίων ηλικίας, ούτε για την κατάργηση των ήδη χαμηλών ορίων των κατώτατων αποδοχών, ενώ χαρακτήρισε την υφιστάμενη αγορά εργασίας « εξαιρετικά ευέλικτη». Το κυβερνητικό σχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα διατηρεί το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο 65ο έτος, αλλά «πιέζει» όλες τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να εξέρχονται από την αγορά εργασίας σε μεγαλύτερη ηλικία. Βασική φιλοσοφία της επικείμενης μεταρρύθμισης δεν είναι η υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας- εκτός ορισμένων περιπτώσεων, όπως οι μητέρες ανηλίκων και οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι-, αλλά η παραμονή στην εργασία εξαιτίας της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης και ως εκ τούτου της δραματικής μείωσής της, που καθιστά ασύμφορη τη συνταξιοδότηση με λιγότερα έτη ασφάλισης.

Η λογική του συστήματος επικεντρώνεται στο μότο «περισσότερα έτη ασφάλισης, προκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος μια αξιοπρεπή σύνταξη».

Το παζλ του νέου ασφαλιστικού τοπίου, έτσι όπως συντίθεται από τις ως τώρα δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αλλά και από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, περιλαμβάνει τα εξής:

Η «βασική προνοιακή» σύνταξη θα δίνεται από το 65ο έτος της ηλικίας του συνταξιούχου, ανεξαρτήτως πότε έλαβε την ανταποδοτική σύνταξη. Δηλαδή, κάποιος που συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος θα λάβει μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στα ένσημα που έχει πληρώσει. Στη συνέχεια, και μετά το 65ο έτος της ηλικίας, θα αρχίσει να καταβάλλεται το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στη βασική.

Η βασική σύνταξη δεν θα δίδεται σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά θα αφορά μόνον όσους θα λαμβάνουν ανταποδοτική σύνταξη ως 600 ευρώ. Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018, ενώ το ποσό θα είναι σταθερό- με τα σημερινά δεδομένα θα φθάνει τα 360 ευρώ- και θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό.

Ο υπολογισμός της ανταποδοτικής σύνταξης θα γίνεται με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Το ύψος της θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις αμοιβές του ασφαλισμένου. Η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται όσο περνάνε τα χρόνια. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι μετά τη συμπλήρωση 32 ετών ασφάλισης.

Ταυτοχρόνως προτείνονται:

– Μέτρα περιορισμού της εισφοροδιαφυγής, με πρόβλεψη για κλείσιμο επιχειρήσεων που συστηματικά δεν καταβάλλουν τις εισφορές, είσπραξη των ασφαλίστρων από τις Εφορίες, κ.ά. Καθιέρωση πάγιου τρόπου ρύθμισης των καθυστερημένων εισφορών σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Πρόβλεψη για πρόσθετους πόρους υπέρ του Ασφαλιστικού. Τέτοιοι είναι η επιβολή εισφοράς στα τυχερά παιχνίδια, ποσοστά από τις ιδιωτικοποιήσεις, επιβολή φόρου σε επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, όπως οι ιδιωτικές κλινικές και οι τράπεζες, κ.ά. Αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, με τη δημιουργία ενιαίου κεντρικού οργάνου, το οποίο θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά και τα ακίνητα των ασφαλιστικών φορέων. Ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών, διασταύρωση των φαρμάκων που συνταγογραφούν οι γιατροί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κρούσματα «κατευθυνόμενης συνταγογράφησης» και πιστοποίηση κατά πόσο οι συνταγές αυτές εκτελούνται από τα φαρμακεία- προβλέπονται και έλεγχοι, όταν προκύπτουν «συνηθισμένες διαδρομές» μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού. Ελεγχος των ιατρικών εξετάσεων και των δαπανών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα.

Επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων και νέο σύστημα απονομής, χωρίς τη συνεχή ταλαιπωρία των δικαιούχων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες ή έχουν ακρωτηριαστεί. Ενοποίηση των Ταμείων, με στόχο τη δημιουργία τριών Ταμείων (μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών).