Μαδάνε τη μαργαρίτα για το εμβόλιο

Ακόμα και οι γιατροί διχάζονται: άλλοι απάντησαν «ναι», άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ κάποιοι ήδη πέρασαν τη νέα γρίπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη Γιάννης Δεβετζόγλου

Διχάζει και… τους γιατρούς το πανδημικό εμβόλιο. Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη του εμβολιασμού στους επαγγελματίες Υγείας, «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν σε 12 ειδικούς με το ερώτημα εάν θα κάνουν χρήση της δόσης που τους αναλογεί.
Οι περισσότεροι απάντησαν «ναι» χωρίς δεύτερη σκέψη, κάποιοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την ασφάλεια του νέου εμβολίου και για τη χρησιμότητά του αφού τα συμπτώματα είναι ήπια, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που έχουν περάσει τη νέα γρίπη και άρα έχουν αποκτήσει ανοσία!

ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΝΑΣ
Λοιμωξιολόγος, διευθυντής Γ΄ Παθολογικού Τμήματος και Μονάδας Λοιμώξεων του Ερυθρού Σταυρού

«Εγώ έκανα, μάλλον και τα παιδιά»
Ο ίδιος εμβολιάστηκε χτες και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν οι γονείς της συζύγου του, καθώς πάσχουν από χρόνια νοσήματα και πρέπει να προφυλαχτούν. Αμέσως μετά έχει σειρά η γυναίκα που φροντίζει τα παιδιά του. «Θα επιθυμούσα να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών, αν και ήδη κλίνω στην απόφαση να εμβολιάσω την 6χρονη κόρη μου και τον 11χρονο γιο μου όταν η πολιτεία δώσει το πράσινο φως», τονίζει ο κ. Λαζανάς. 

 
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

«Όχι, δεν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες»
«ΔΕΝ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ » λέει κατηγορηματικά ο κ. Λουράντος. Ο λόγος; «Ούτε εγώ, ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Εάν η 19χρονη κόρη μου ή ο 15χρονος γιος μου νοσήσουν, απλά θα μείνουν για μερικές ημέρες σπίτι έως ότου να υποχωρήσουν τα συμπτώματα», συμπληρώνει. Σπεύδει να προσθέσει, όμως, ότι δεν συστήνει στον κόσμο να ακολουθήσει το παράδειγμά του. 

ΙΩΑΝΝΑ ΜΗΤΡΟΥΣΚΑ Πνευμονολόγος, υπεύθυνη Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Πνευμονολογικής Κλινικής ΠανεπιστημίουΗρακλείου
«Δεν έχω καμία επιφύλαξη για το εμβόλιο»
ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ. Δεν έχω καμία επιφύλαξη, αφού οι παγκόσμιοι οργανισμοί μιλούν για την ασφάλεια του εμβολίου και έχει πλέον δοκιμαστεί σε αρκετούς ανθρώπους. Θεωρώ ότι ανήκω σε χώρο υγείας και πρέπει να εμβολιαστώ για την ασφάλεια τη δική μου και των ασθενών μου. Τα παιδιά μου είναι στην εφηβεία και δεν ανήκουν στην ομάδα που πρέπει να εμβολιαστούν, γι΄ αυτό και δεν θα κάνουν το εμβόλιο.

ΠΑΡΙΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ
Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας
«Πάντα υπάρχει ο ελάχιστος κίνδυνος»
ΟΧΙ, ΔΕΝ θα το κάνω. Δεν έχω κάνει ποτέ εμβόλιο ούτε για την απλή γρίπη. Πάντα υπάρχει ένας ελάχιστος κίνδυνος. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα το κάνουν, απλώς δεν ανήκω στην κατηγορία αυτή. Όσον αφορά τους ασθενείς μας που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, λαμβάνουμε όλα τα προφυλακτικά μέτρα απέναντι τους, διότι είναι ευάλωτοι και επιπλέον δεν μπορούν οι ίδιοι να κάνουν το εμβόλιο επειδή η χημειοθεραπεία το επηρεάζει. 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΡΑΓΚΙΑ
Διευθύντρια Παθολογικής Ανατομικής, Νοσοκομείο Σωτηρία
«Όχι, κι ας ανήκω σε ευπαθή ομάδα»
Όχι, εγώδεν θα το κάνω και ας ανήκω και η ίδια σε ευπαθή ομάδα. Θα διαβάσω πρώτα αναλυτικά τις μελέτες, όταν ολοκληρωθούν και μετά θα το κάνω. Θα περιμένω τα επιστημονικά αποτελέσματα, διαφορετικά αναιρώ την επιστημοσύνη μου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το προτείνει, αλλά μην ξεχνάμε ότι εμβόλια έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς για διάφορες νόσους.

ΚΩΝ. ΤΣΙΟΥΦΗΣ
Λέκτορας Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, υπεύθυνος Μονάδας Υπέρτασης, Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών
«Όχι, τα δεδομένα δεν αρκούν»
Προς το παρόν, όχι. Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου και το προτείνουν παγκόσμιοι οργανισμοί. Αυτό για μένα σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να το υιοθετήσει, αλλά ούτε και να το αποκλείσει. Πάντως δεν προτίθεμαι άμεσα να το κάνω, όπως και στην παρούσα φάση δεν θα το κάνει κανένα μέλος της οικογενείας μου. 

Δ. ΒΑΡΝΑΒΑΣ
Οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής
«Δεν ανησυχώ για παρενέργειες»
Μόνο χτες, κατά την εργασία του, ήρθε σε επαφή με 50 ασθενείς, εκ των οποίων οι 15 ήταν παιδιά. «Δεν θα ήταν επαγγελματικά υπεύθυνο να μην κάνω το εμβόλιο, με το κίνδυνο να μεταδώσω τη νέα γρίπη στους ασθενείς μου», υποστηρίζει. ¶λλωστε, επισημαίνει, δεν ανησυχεί καθόλου για την πιθανότητα να εκδηλώσει παρενέργειες, καθώς «υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην παρασκευή εμβολίων». 

Θ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Καθηγητής Βιολογικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Ναι, είναι εμβόλιο ρουτίνας»
Ναι, θα το κάνω. Το έχουν κάνει ήδη τα παιδιά μου που βρίσκονται στην Αμερική, έναν μήνα πριν. Δεν έχω κανένα λόγο να μην εμβολιαστώ, αφού πρόκειται για εμβολιασμό ρουτίνας, όπως το εμβόλιο της εποχικής γρίπης που το κάνω κάθε χρόνο. Αφού μπορώ να προφυλαχτώ από κάτι που, αν μη τι άλλο, θα με ταλαιπωρήσει και θα θέσω και σε κίνδυνο κάποιους άλλους, θα προφυλαχτώ.

ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ
Λοιμωξιολόγος, σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων
«Αποδεδειγμένα ασφαλή τα σκευάσματα»
«Θα εμβολιαστώ και εγώ τις επόμενες ημέρες» δηλώνει ο κ. Τσιόδρας, διευκρινίζει όμως ότι δεν θα πράξουν το ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του, καθώς δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Συμπληρώνει πως έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο, χωρίς να έχουν σοβαρές παρενέργειες, γεγονός που αποδεικνύει πως τα σκευάσματα είναι ασφαλή.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αναπληρωτής καθηγητής Αλλεργιολογίας- Παιδιατρικής
«Μεγαλύτερος ο κίνδυνος χωρίς εμβόλιο»
ΜΟΛΙΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΑ και μάλιστα ταλαιπωρήθηκα με τα συμπτώματα και υποχρεώθηκα να πάρω Ταμιφλού. Την κόλλησα στην Ιταλία σε ιατρικό συνέδριο και όχι στο νοσοκομείο. Ο κίνδυνος που διατρέχει κάποιος από τη γρίπη είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που διατρέχει εάν κάνει το εμβόλιο.

Επίσης κόλλησε και η μία κόρη μου, γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο η σύζυγός μου και τα άλλα δύο μου παιδιά θα εμβολιαστούν. Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων, δεν έχω καμία επιφύλαξη. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΑΠΗΣ
Πνευμονολόγος, αναπληρωτής διευθυντής Νοσοκομείου Σωτηρία
«Περισσότερα τα οφέλη του εμβολίου»
Αυτή τη στιγμή έχω συμπτώματα γρίπης. Δεν ξέρω εάν είναι νέα ή εποχική γρίπη. Δεν έχει καμία σημασία να κάνω ταυτοποίηση, εφόσον δεν ανήκω σε ευπαθή ομάδα. Ό,τι και να είναι, το εμβόλιο θα το κάνω, διότι βλέπω ασθενείς. Ναι μεν υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι από τους εμβολιασμούς, αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα. Επίσης, θα το προτείνω σε όλη μου την οικογένεια. Υπήρχαν πολιτικά λάθη στην επικοινωνία του εμβολίου, όπως η ανακοίνωση του Αβραμόπουλου για την υπογραφή πριν από τον εμβολιασμό, γι΄ αυτό κι ο κόσμος τρόμαξε. 

ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ
Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης
«Κανένα πρόβλημα, ούτε στις έγκυες»
Η κ. Γιαμαρέλλου ήταν η πρώτη που εμβολιάστηκε χτες στο Νοσοκομείο Αττικόν, και όπως λέει στα «ΝΕΑ» δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της, οι οποίοι εργάζονται στον κλάδο της υγείας- τα εγγόνια της όμως θα περιμένουν τη σειρά τους.

«Έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 55.000 άνθρωποι στη Σουηδία χωρίς να έχει εντοπιστεί κανένα πρόβλημα καθώς και 6.500 παιδιά από 6 μηνών και έως 3 ετών. Στην Αγγλία, πάλι, εμβολιάστηκαν 6.500 έγκυες, ούτε όμως και σε αυτή την κατηγορία πληθυσμού σημειώθηκαν παρενέργειες, εκτός από ήπιες αλλεργίες», προσθέτει η κ. Γιαμαρέλλου.

Ύλη εν συντομία για όσα τμήματα κλείσουν για πάνω από 15 ημέρες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

ΠΕΡΙΚΟΠΗ ασκήσεων και συνοδευτικών θεμάτων της διδακτέας ύλης για όσες τάξεις παραμείνουν κλειστές πάνω από 15 ημέρες λόγω της νέας γρίπης και έναρξη μαθημάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης περιλαμβάνουν τα νέα έκτακτα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η υπουργός Παιδείας κ. ¶ννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε χθες ότι 70 τμήματα και τάξεις σε όλη τη χώρα είναι κλειστά λόγω γρίπης, και παρότι ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός και τα συμπτώματα στους μαθητές εμφανίζονται ήπια, ελήφθησαν και νέα μέτρα:

– Όταν η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων είναι μέχρι 15 ημέρες, οι διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους και τους συλλόγους διδασκόντων οφείλουν να φροντίσουν για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης.

– Σε περίπτωση που σχολεία ή τμήματα αναστείλουν την λειτουργία τους για περισσότερες από 2 εβδομάδες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει τροποποιημένη διδακτέα ύλη. Η κ. Διαμαντοπούλου διευκρίνισε πάντως ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν πρόκειται να γίνει περικοπή ύλης αλλά τροποποίηση. «Θα υπάρξουν δηλαδή αλλαγές, ώστε τα παιδιά να μη χάσουν την απαραίτητη διδακτέα ύλη, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξουν, πιθανόν, μειώσεις σε κάποιες ασκήσεις ή σε κάποια θέματα που συνοδεύουν τα μαθήματα».

Και εκπαιδευτική τηλεόραση
Επίσης, μόλις εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος από την ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής θα αρχίσουν και μαθήματα εκπαιδευτικής τηλεόρασης για όσους μαθητές ασθενούν. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είναι συνολικής διάρκειας 3 ωρών καθημερινά (30΄ για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και 30΄ για τις τρεις τελευταίες τάξεις, 1 ώρα για το Γυμνάσιο και 1 ώρα για το Λύκειο) και καλύπτει χρόνο μετάδοσης 4 εβδομάδων.

Χωρίς βεβαίωση γιατρού
Αν το παιδί απουσιάσει από το σχολείο με συμπτώματα γρίπης, δεν χρειάζεται κατά την επιστροφή του να προσκομίσει βεβαίωση γιατρού ότι δεν νοσεί, ενώ με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν υπάρχει ανάγκη ακύρωσης σχολικών εορτών, επισκέψεων, εκδρομών και άλλων σχολικών δραστηριοτήτων.