Μαδρίτη: Διαδήλωση των υγειονομικών για τον Έμπολα

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Γιατροί και νοσηλευτές ζητούν την παραίτηση της υπουργού Υγείας Άνα Μάτο με αφορμή το ότι η συνάδελφός τους Τερέσα βρέθηκε θετική στον ιό Έμπολα

Όπως ισχυρίζονται, η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών θυσιάστηκε στο βωμό της εξυγίανσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Η συμπεριφορά μας ως ιατρικό προσωπικό είναι να ενισχύσουμε τα προληπτικά μέτρα και να πιστέψουμε περισσότερο σε αυτό που κάνουμε, διότι δεν παραβιάσαμε το πρωτόκολλο που κληθήκαμε να εφαρμόσουμε», μας λέει η Έστερ Κινόνες, εργαζόμενη στο «La Paz».

Στο νοσοκομείο «Κάρλος ο 3ος», στο ίδιο συγκρότημα, εκεί όπου νοσηλεύεται η Τερέσα, το κλίμα είναι εξίσου έκρυθμο και οι εργαζόμενοι ζητούν παραιτήσεις.

Το στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης των νοσηλευτών SATSE Χουάν Χοσέ Κάνο τόνισε χαρακτηριστικά πως «θέλουμε να διεξαχθεί έρευνα για το ζήτημα και οι υπεύθυνοι να απομακρυνθούν. Αν κάποιος πρέπει να παραιτηθεί, να παραιτηθεί. Κι αν κάποιος ευθύνεται γι’ αυτό, πρέπει να φύγει».

Πριν από δύο μήνες στις 7 Αυγούστου 2014 ο επαναπατρισμός του Μιγκέλ Παχάρες ήταν ο πρώτος Ευρωπαίου, που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.Η επιχείρηση που στήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τορεχόν ντε Αρντόθ στα περίχωρα της Μαδρίτης έμοιαζε να είναι βγαλμένη από σενάριο ταινίας του Χόλιγουντ.

Ο 75χρονος, που νοσούσε επίσης από την καρδιά του αλλά κι από τύφο, διεκομίσθη στο νοσοκομείο Κάρλος 3ος της ισπανικής πρωτεύουσας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του 6ου ορόφου. Επί 12 ημέρες του χορηγήθηκε Zmapp, αλλά κατέληξε.

Στις 22 Σεπτεμβρίου ήταν η σειρά του Μανουέλ Γκαρσί Βιέχο, που επίσης βρισκόταν σε αποστολή στην Λιβερία. Ο 69χρονος γιατρός απεβίωσε τρεις ημέρες αργότερα.

Μία ομάδα 30 ατόμων ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού ήταν επιφορτισμένη με την φροντίδα των δύο ασθενών. 

Μεταξύ εκείνων και η 40χρονη, της οποίας ο ρόλος ήταν να καθαρίζει τα περιττώματα και τα ούρα, που συνιστούν παράγοντες υψηλού κινδύνου μετάδοσης της νόσου.

Η ασθενής μετά τα δύο περιστατικά έφυγε για διακοπές και παρουσίασε επίμονο πυρετό για έξι συνεχόμενες ημέρες. Δεν έδωσε σημασία μέχρις ότου ο πυρετός ν’ ανέβει. Τότε αποφάσισε ν’ αναζητήσει ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο, όπου κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία της.

Ένα από τα τέσσερα άτομα τα οποία νοσηλεύονται στην Ισπανία ως ύποπτα κρούσματα του ιού Έμπολα, συμπεριλαμβανομένης της νοσοκόμας η οποία έχει νοσήσει, δεν φέρει τελικώς τον ιό, όπως διαπιστώθηκε μέσω εξετάσεων.

Την ανακοίνωση έκαναν οι ίδιες οι αρχές υγείας της Ισπανίας.

Πρόκειται για γυναίκα η οποία εργάζεται στο σύστημα υγείας και είχε εμφανίσει διάρροια, αλλά όχι πυρετό.

Φόβος στην Ευρώπη

Αντιδράσεις πανικού προκαλεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα και στην Ευρώπη.

Στη Γαλλία, ένα δημοτικό σχολείο, κοντά στο Παρίσι, είναι ανάστατο. Αιτία η παρουσία τριών μικρών μαθητών που επέστρεψαν πρόσφατα από τη Γουινέα.

Παρότι δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας, ορισμένοι γονείς αντιδρούν έντονα.

Νέο κρούσμα του θανατηφόρου ιού, μια γυναίκα από τη Νορβηγία, μέλος της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που εργαζόταν στη Σιέρα Λεόνε.