ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» Οκτώ νέα κρούσματα αλλεργίας

 

Εφθασαν τα 19 συνολικά τα σοβαρά περιστατικά ανάμεσα στους εργαζομένους

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η υπόθεση με τα κρούσματα αλλεργικής αντίδρασης του αναπνευστικού που καταγράφονται τον τελευταίο μήνα στο προσωπικό του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου». Αλλοι οκτώ εργαζόμενοι παρουσίασαν αλλεργία τις τελευταίες τέσσερις ημέρες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των σοβαρών περιστατικών σε 19 – μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η περίπτωση μιας 45χρονης μαίας που πέθανε στις 15 Ιουλίου εξαιτίας αλλεργικού σοκ έχοντας προηγουμένως εμφανίσει δύσπνοια και κάψιμο στον λαιμό. Η κατάσταση με τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε παραίτηση τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Γ. Φαρμακίδη. Ο κ. Φαρμακίδης είχε εισηγηθεί στη διοίκηση του «Ελενα Βενιζέλου» να τεθεί έστω και για λίγες ημέρες το νοσοκομείο εκτός συστήματος εφημεριών, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα και να αποφευχθεί η εκδήλωση νέων περιστατικών αλλεργίας. Οι υπεύθυνοι απέρριψαν την πρόταση ισχυριζόμενοι ότι δεν συντρέχει λόγος κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Την περασμένη εβδομάδα πάντως η αυξητική τάση των κρουσμάτων, αλλά και η πίεση των εργαζομένων, οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στο να αποστείλει κλιμάκιο ειδικών για έρευνα στους χώρους, αλλά και στο σύστημα κλιματισμού του νοσοκομείου. Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Π. Ευσταθίου υποστήριξε ότι οι ως τώρα έλεγχοι που διέταξε το υπουργείο δεν έχουν δείξει τίποτα ανησυχητικό. Αναμένεται ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες το τελικό πόρισμα των ελέγχων, καθώς και η ιατροδικαστική έκθεση για τη θανούσα.

Πάντως από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι ο έλεγχος του κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ δεν ήταν τόσο αναλυτικός όσο έπρεπε, καθώς και ότι οι ειδικοί του κέντρου δεν έλαβαν υπόψη τους τις επισημάνσεις των εργαζομένων για ύπαρξη διάχυτης μυρωδιάς και αναθυμιάσεων στους χώρους του νοσοκομείου.

Π άντως το μυστήριο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο σχετικά με τα αίτια που προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις στο προσωπικό του νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις εμφάνισης της αλλεργίας σε ασθενείς- ούτε καν σε βρέφη. Την περασμένη εβδομάδα οι υποψίες είχαν στραφεί στα απορρυπαντικά που χρησιμοποιεί το συνεργείο καθαριότητας. Ωστόσο πηγές του μαιευτηρίου σημειώνουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα απορρυπαντικά που χρησιμοποιεί το συνεργείο τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει επίσης αποκλειστεί το ενδεχόμενο διασποράς κάποιου βιολογικού παράγοντα.