ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ – ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οι «θυγατέρες» της γρίπης

ΓΡΗΓ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ |

«ΕΙΝΑΙ θέμα χρόνου πότε θα μαλλιοτραβηχτούν…» είκαζαν ορισμένοι, όταν στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκε το γυναικείο «δίδυμο» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Η υπουργός κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και

η υφυπουργός κυρία Φώφη Γεννηματά είναι δύο πολιτικοί της ίδιας γενιάς, αλλά με πολλές διαφορέςκαι λίγα κοινά σημεία. Γι΄ αυτό και δεν ήταν λίγοιόσοι μιλούσαν για «δύσκολη συμβίωση» σε ένα υπουργείο με μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα, όπως τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία ή οι κλειστές λόγωέλλειψης προσωπικού μονάδες εντατικής θεραπείας,

αλλά και τα περίφημα «πιράνχας», όπως αποκλήθηκαναπό προκατόχους τους τα μεγάλα οικονομικάσυμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας και έκαναν πολιτικούς με μεγάλη πολιτική ισχύ να αναζητούν την πρώτη ευκαιρία προς την πόρτα εξόδου του πεπαλαιωμένου κτιρίουτης οδού Αριστοτέλους.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και η κυρία Γεννηματά βρέθηκαν στο υπουργείο Υγείας σε μια εποχή όπου τα διαχρονικά προβλήματα του- κατά γενική ομολογία- βαρύτατα ασθενούντος συστήματος Υγείας μεγιστοποιούνται από τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η επελαύνουσα πανδημία της νέας γρίπης. Χωρίς καμία να είναι ειδική σε ιατρικά ζητήματα και προτού καλά καλά καθήσουν στις καρέκλες τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις ενδοϊατρικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες μέσω των τηλεοπτικών παραθύρων εντείνουν τη σύγχυση για την αναγκαιότητα εμβολιασμού, υποχρεώνοντάς τες να αναλώνουν δυνάμεις για να πειστούν οι πολίτες να κάνουν χρήση των εκατομμυρίων εμβολίων τα οποία έχουν παραγγελθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με νομικές σπουδές η κυρία Ξενογιαννακοπούλου και μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, αρχικώς ως συνεργάτης της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ και κατόπιν ως ευρωβουλευτής, ανέβηκε σκαλί σκαλί στην κομματική ιεραρχία. Τον Μάρτιο του 2005, στο πλαίσιο των «νεωτερικών» αναζητήσεων του κ. Γ. Παπανδρέου, εκτινάχθηκε ως το αξίωμα της Γραμματέως του κόμματος, στο οποίο όμως δεν μακροημέρευσε. Η παρουσία της ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη συνέβαλε αποφασιστικά στην εκλογή της στη Β΄ Αθηνών, όπου κατά τις τελευταίες εκλογές εξελέγη ένατη. Η υπουργοποίησή της θεωρούνταν βέβαιη, αλλά σχεδόν κανένας δεν είχε προβλέψει την επιλογή της για το υπουργείο Υγείας.

Τραπεζοϋπάλληλος με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες, η κυρία Γεννηματά άρχισε να πολιτεύεται το 2000 στην Α΄ Αθηνών, στην έδρα που κατείχε παλαιότερα ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς. Η υποψηφιότητά της συνάντησε εξαρχής μεγάλη αποδοχή και με αυτή την «προίκα» έδωσε δύο χρόνια αργότερα με επιτυχία τη μάχη της επανάκτησης από το ΠαΣοΚ της Υπερνομαρχίας Αθηνών- Πειραιώς. Η υψηλή δημοφιλία που απολάμβανε της εξασφάλισε το 2006 μια δεύτερη θητεία, η οποία διακόπηκε έναν χρόνο αργότερα εξαιτίας της… αστοχίας να παραιτηθεί προκειμένου να οριστεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματός της, ενώ δεσμευόταν από συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητας. Ενα κώλυμα που εξακολουθεί να ισχύει, γι΄ αυτό και συμμετέχει στην κυβέρνηση ως εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο.

? «Σαν δυο καλές φίλες»

Διαψεύδοντας στην πράξη τις προβλέψεις που τις ήθελαν να διαγκωνίζονται για την πρωτοκαθεδρία στο υπουργείο της οδού Αριστοτέλους, και οι δύο εμφανίστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή και ενημέρωσαν- «σαν δυο καλές φίλες», όπως σχολίαζαν βουλευτές- τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής για το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης. Πήραν τον λόγο και παραπέμποντας η μία στα λεγόμενα της άλλης τήρησαν σε όλα κοινή γραμμή. «Οπως προαναφέρθηκε από την υπουργό…» έλεγε συχνά η κυρία Γεννηματά, «η υφυπουργός έδωσετο περίγραμμα…» συμπλήρωνε από τη μεριά της η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, η υπουργός, η οποία δύο ημέρες νωρίτερα είχε κάνει η ίδια το εμβόλιο στον Ευαγγελισμό, στράφηκε κατά των γιατρών που προβαίνουν σε αντίθετες δηλώσεις. «Ακούμε πολλές φορές ακραίες τοποθετήσεις. Τον πρώτολόγο πρέπει να τον έχουν οι επιστήμονες που έχουν την υποχρέωσηνα λαμβάνουν τις αποφάσεις»είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου συμπληρώνοντας: «Φυσικά η κάθε άποψη είναι θεμιτή,αλλά τίθεται θέμα ευθύνης όταν επιστήμονες αποτρέπουν από τον εμβολιασμό».

Αλλά και η υφυπουργός, η οποία δεν εμβολιάστηκε, ήταν εξίσου κατηγορηματική. «Δεν μπορεί η επιστημονική κοινότητακαι οι γιατροί να εμπιστεύονταιτα φάρμακα, να τα συνταγογραφούν στην καθημερινήτους πρακτική και να θέτουνθέμα με τα εμβόλια όταν βρισκόμαστε μπροστά σε μια ενδεχόμενη πανδημία» είπε η κυρία Γεννηματά, ανακοινώνοντας νομοθετική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί προσεχώς προκειμένου να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση και να επανέλθει η λίστα φαρμάκων την οποία κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονταικαι πίσω από αυτούς οι οποίοι στηρίζουν συγκεκριμένα εμβόλια, αλλά και από αυτούς που πολεμάνε άλλα» πήρε τη σκυτάλη η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. «Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν έχει καμία σκοπιμότητα» συνέχισε, τηρώντας τις δέουσες αποστάσεις έναντι καταγγελιών που διατυπώθηκαν κυρίως από βουλευτές της ΝΔ και του ΚΚΕ για τον ρόλο των πολυεθνικών του φαρμάκου. «Εμείς βρήκαμε συγκεκριμένεςπαραγγελίες εμβολίων, συγκεκριμένες συμβατικές δεσμεύσειςκαι με αίσθημα ευθύνηςερχόμαστε και στηρίζουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού του ελληνικού λαού και όσων άλλων κατοικούν και εργάζονται στη χώρα μας, γιατί αυτό επιβάλλεταιγια την προστασία της δημόσιαςυγείας».

«Η γρίπη τις ενώνει, αλλά να δούμε τι θα γίνει όταν αρχίσουν τα δύσκολα» παρατηρούσε μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής παλαιός βουλευτής. «Αλλωστε ακόμη δεν έχουν μοιράσει μεταξύ τους ούτε τις αρμοδιότητες, που είναι η μόνιμητριβή σχεδόν σε όλα υπουργεία»προσέθεσε ο ίδιος. «Δεν είναι μόνον το υπουργείο Υγείας στο οποίο δεν έχει γίνει η κατανομή αρμοδιοτήτων. Και στα άλλα υπουργεία το ίδιο συμβαίνει»λένε φίλοι της κυρίας Ξενογιαννακόπουλου, που προεξοφλούν ότι «όσο εξαρτάται από την υπουργό η συμβίωση θα είναιανέφελη και… μετά τη γρίπη». Κατ΄ αυτούς, «η Μαριλίζα έχει αποδείξει στην πράξη ότι διακατέχεται από πνεύμα συλλογικότηταςκαι δεν υπήρξε ποτέ ανταγωνιστική με όσους συνεργάστηκε». Αλλά και οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά διαψεύδουν ότι «ενοχλήθηκε η Φώφηεπειδήτέθηκε υπό τη Μαριλίζα». Υποστηρίζουν ότι «από την πρώτη ημέρα που πήγε στο υπουργείο δεν έκρυψε ότι ένιωσε οικεία που βρέθηκε σε έναν τομέα όπου διακρίθηκε πολιτικά ο πατέρας της». Οσο και αν «πιστεύει ότι είναιπρόκληση για την ίδια να αφήσει και το δικό της χνάρι στον χώρο της Υγείας», έχει την άποψη ότι «ο τομέας είναι μεγάλοςκαι το πεδίο για δράση ευρύ».

? Εμβολιαστικό κέντρο στη Βουλή

Αν και είναι σχετικά νέες πολιτικοί, οι κυρίες Ξενογιαννακοπούλου και Γεννηματά δεν στερούνται πολιτικής εμπειρίας. Γι΄ αυτό και πηγαίνοντας στη Βουλή να ενημερώσουν για τη νέα γρίπη, το πρώτο που φρόντισαν να κάνουν ήταν να καλλιεργήσουν κλίμα συναίνεσης, τέτοιο που να διευκολύνει τους μετέπειτα χειρισμούς τους ώστε να περάσουν χωρίς προσκόμματα οι πρωτοβουλίες τους για προσλήψεις εξπρές, αλλά μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Ταυτοχρόνως αντέδρασαν αστραπιαία στο αίτημα που διατύπωσαν βουλευτές, όπως οι κκ. Εμμ. Σκουλάκης και Αθ. Γιαννόπουλος , για λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Βουλή, προκειμένου ο εμβολιασμός πολιτικών, αλλά και υπαλλήλων του Κοινοβουλίου «να ενισχύει το μήνυματης ακινδυνότητας του εμβολίου» . Προτού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της επιτροπής η υπουργός είχε τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Φ. Πετσάλνικοκαι στο τέλος ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας στα ήδη υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα θα προστεθεί και το ιατρείο της Βουλής.