Μάριος Θεμιστοκλέους: Υποσχέσεις για νέες «γαλάζιες» στρατιές στις διοικήσεις των νοσοκομείων

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων της Αττικής και μεταξύ άλλων συζητήθηκε το ζήτημα των αξιολογήσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, στόχος της κυβέρνησης είναι να μη στελεχώσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων με αποτυχημένους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, αυτό ακριβώς έκανε την προηγούμενη τετραετία. Ωστόσο, είναι θετικό ότι είχε δεσμευτεί για το αντίθετο. Πάντως, φαίνεται ότι ο υφυπουργός Υγείας έχει αντίθετη πρόθεση. Στο περιθώριο σύσκεψης, και ενόψει των κρίσεων των διοικητών, ο Μ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ότι το 95% των διοικητών θα παραμείνει στη θέση του, αλλά δεν εξήγησε πώς θα γίνει αυτό.

Με δεδομένες τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη, προκύπτουν δύο ζητήματα. Είτε ο Μάριος Θεμιστοκλέους έταξε στους διοικητές κάτι που δεν θα υλοποιήσει, με σκοπό να κατευνάσει τα πνεύματα που είχαν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, μετά τις απανωτές παύσεις διοικητών. Είτε πράγματι δεν θα αλλάξει τίποτα και οι γαλάζιοι διοικητές που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ, θα παραμείνουν στη θέση τους.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα. Μένει να επιλέξει αν αυτό θα ξεκινάει από τους διοικητές-αποτυχημένους πολιτευτές ή από τους γιατρούς που στελεχώνουν το ΕΣΥ.

Είχε προϊδεάσει ο Θεμιστοκλέους

Πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είχε δώσει μία γεύση για αυτό που θα ακολουθούσε. Σε ερώτηση για τις συνεχόμενες παύσεις διοικητών και την επικείμενη αξιολόγηση, ο υφυπουργός Υγείας είχε απαντήσει πως η διοίκηση των νοσοκομείων είναι συνδεδεμένη με την παροχή υπηρεσιών υγείας και τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, και όπως επισήμανε και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, η αξιολόγησή των διοικήσεων είναι σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι από τους διοικητές που έχουμε τώρα ήταν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνέβαλαν στο να αντέξουν τα νοσοκομεία μας και να διπλασιάσουν τις κλίνες εντατικής θεραπείας ‘εν κινήσει’. Είχαν την ευθύνη της διοίκησης, λοιπόν, κάτω από πολύ απαιτητικές και πρωτόγνωρες συνθήκες. Υπάρχουν, όμως περιθώρια βελτίωσης, για αυτό και η κυβέρνηση θα ψηφίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα νέο νόμο για την επιλογή των διοικητών».

Αυτή η στήριξη στους διοικητές που έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική από τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, δείχνει ότι η σημερινή του στάση είναι απόλυτα λογική.

ΠΗΓΗ: HEALTHSTAT/ Αντ. Ραυτόπουλος