Μάσκες, ουρές, εμβολιασμοί και αρκετή υπομονή

Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ |

O ήχος του βήχα μονότονος και διαπεραστικός. Βήματα βιαστικά με κατεύθυνση τα εξωτερικά ιατρεία, γκρίνια των ανήλικων ασθενών που δυσκολεύονται ορισμένες φορές να παραμείνουν ακόμη και με τα μάτια ανοιχτά. Στην είσοδο ενός εκ των νοσοκομείων παίδων της Αθήνας τα παιδιά και οι γονείς που τα συνοδεύουν φορούν όλοι μάσκες. «Μαμά, μπαμπά, πονάω». «Υπομονή». «Το κεφάλι μου». Τυπικές κουβέντες του πόνου αλλά και της ανησυχητικής αναμονής ώσπου να διαπιστωθεί αν ο μικρός ή η μικρή έχουν «κολλήσει» τη νέα γρίπη. Εικόνα συνήθης τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπου προσέρχονται εμπύρετοι ασθενείς για εξέταση και πολλοί πολίτες για το εμβόλιο.

Στο Λαϊκό Νοσοκομείο η ουρά μπροστά από τη Γραμματεία των εξωτερικών ιατρείων χάνεται στο βάθος ενός χώρου εξέτασης. Στο εσωτερικό νοσηλευτές και γιατροί κάνουν το εμβόλιο στους προσερχομένους. Αρκετοί είναι συνάδελφοί τους, άλλοι είναι απλοί πολίτες. «Σιωπηρώς το υπουργείο έχει ζητήσει να κάνουμετο εμβόλιο σε όσους προσέρχονται,ανεξάρτητααπό τη χρονικήκατανομή ανά ευπαθή ομάδα ή ηλικία» τονίζει ο διευθυντής της Ε΄ Παθολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού κ. Αθανάσιος Σκουτέλης. Οντως. Αν και την προηγούμενη, πρώτη εβδομάδα εμβολιασμού είχε προγραμματιστεί η χορήγηση του εμβολίου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πολλοί Αθηναίοι έσπευσαν στα εξωτερικά ιατρεία και εξεταστήρια. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στην ουρά του Λαϊκού Νοσοκομείου ο κ. ΚώσταςΓιαννακόπουλος περιμένει να κάνει το εμβόλιο. Εβδομήντα πέντε ετών, στηρίζεται στο μπαστούνι του και αρνείται να καθήσει μόλις ένας νεαρός που φοράει μάσκα του προσφέρει τη θέση του. «Κάτσε,κάτσε, άρρωστος άνθρωπος είσαι» του λέει, κάνοντας το ανάλογο νόημα με τα χέρια. Ο νεαρός έχει μπει λίγα λεπτά νωρίτερα στα εξωτερικά. «Εχω πυρετό» λέει στην υπάλληλο της Γραμματείας. «Πόσο» ρωτά εκείνη. «Τριάντα εννιά». «Φόρα τη μάσκα αυτή γρήγορα και καθάρισε τα χέριασου με το υγρό από το φιαλίδιο στον τοίχο. Θα περάσεις δίπλα για εξέταση».

Ο κ. Γιαννακόπουλος και οι άλλοι παριστάμενοι έχουν παρακολουθήσει τη σκηνή. «Δεν είναι τίποτα.Θαπεράσει,μην αγχώνεσαι» παροτρύνουν τον νεαρό. «Ηρθα να κάνω το εμβόλιο, λίγο από φόβο, λίγο από άγχος. Εχω και χρόνιο πρόβλημα με τα πνευμόνια. Πριν από έναν μήναέκανα και το εποχικό.Κοντάπενήντα χρόνια καπνιστής,βλέπεις. Το ΄χω κόψει πάντωςεδώ και επτά χρόνια» λέει ο κ. Γιαννακόπουλος.

Αντίστοιχη ουρά παρατηρείται και στον «Ευαγγελισμό». Εδώ σε τακτά διαστήματα την πόρτα του εξεταστηρίου όπου γίνονται οι εμβολιασμοί περνούν και μέλη του προσωπικού. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις συναδέλφων τους, μόνο το 12% από το σύνολο του προσωπικού στα νοσοκομεία θα εμβολιαστεί. Το ποσοστό, όπως τόνιζαν οι ίδιες ιατρικές πηγές, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνο που προσέρχεται για εμβολιασμό κατά της εκάστοτε εποχικής γρίπης. Μάλιστα συνηθέστερα προκύπτει πλήρης ταυτοπροσωπία μεταξύ αυτών που έκαναν το εμβόλιο της εποχικής και εκείνων που εμβολιάζονται κατά του Η1Ν1.

«Στον εμβολιασμό κατά της νέαςγρίπης ή της κάθε γρίπης δεν χωρεί προσωπική άποψη.Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα,εξετάσεις και πρωτίστως η ευθύνη του καθενόςγιατρού απέναντι στον εαυτό του και στους ασθενείς τουπροκειμένουνα θωρακίσει κατάλληλα τον οργανισμότουγια να μην αποτελέσει ενδεχομένωςπηγή διασποράς του ιού» τονίζει ο κ. Σκουτέλης.

Πάντως και εδώ δεν λείπουν τα ευτράπελα. Στους διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων κυκλοφορεί ως ανέκδοτο η περίπτωση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού συγκεκριμένου τμήματος νοσοκομείου όπου η γενική στάση γιατρών και νοσηλευτών ήταν να μην εμβολιαστούν καθώς, όπως έλεγαν μεταξύ τους, «γριπούλα είναι και θα περάσει». Ολα αυτά ώσπου προέκυψε «ορφανό» κρούσμα του Η1Ν1 ανάμεσα στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Την ίδια ημέρα και την επομένη γιατροί και νοσηλευτές συνωθούνταν μπροστά από τον χώρο των εξωτερικών ιατρείων για να κάνουν «επειγόντως» το εμβόλιο.