Μάθημα κοινωνικής αλληλεγγύης από ιατρούς

 

Καλυβιώτη Μαρία

Εθελοντές εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εκφράζουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους, λειτουργώντας εδώ και δύο χρόνια ένα ξεχωριστό ιατρείο στην πόλη του Ρεθύμνου, το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, φάρμακα και εμβόλια και στοχεύουν στην “αυτοκατάργησή” τους, μέσω της θέσμισης της πρωτοβουλίας τους, ως δημοτικό ιατρείο. Μια πολύτιμη προσφορά που φιλοδοξεί να αποδείξει ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, μαιών και εθελοντών από τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές του δήμου, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2008, αρχικά στον χώρο του Δ’ ΚΑΠΗ. Από τον Οκτώβριο του 2009, το Ιατρείο μεταφέρθηκε σε ανεξάρτητο χώρο. Σήμερα το επισκέπτονται ακόμη και ασθενείς από γειτονικούς νομούς.

“Στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει μία συρροή μεταναστών χωρίς χαρτιά, που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, εφόσον ουσιαστικά δεν υφίστανται για το Ελληνικό Κράτος”, σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ίδιοι οι εθελοντές. Επιπλέον, “η οικονομική κρίση, η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία που αυξάνουν ολοένα και περισσότερο τους ανθρώπους, μετανάστες και Έλληνες που δεν έχουν, ή χάνουν την ασφάλισή τους”.

“Έχουμε έρθει στην Ελλάδα εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Δουλεύω ως οικιακή βοηθός, αλλά δεν έχω ασφάλιση. Ο άνδρας μου έχει ζάχαρο, καρδιά και πίεση. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να νοσηλευθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, επειδή δεν έχουμε ασφάλιση, όμως δεν μπορούμε να το πληρώσουμε”, μας λέει η Ευγενία Γιολίκου, μετανάστρια από την Αλβανία. “Οι γιατροί εδώ βοηθούν πάρα πολύ, είναι τύχη για εμάς”.

 

“Σκοπός μας η αυτοκατάργησή μας”

 

“Οι περισσότεροι που έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια, εργαζόμαστε στο Νοσοκομείο και εκεί ήταν που αντιληφθήκαμε το κενό που υπάρχει, την έκταση του προβλήματος”, μας λέει η Ελένη Ιωαννίδου, παθολόγος και εθελόντρια στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. “Άνθρωποι έρχονται στα επείγοντα και δεν μπορείς να τους εξυπηρετήσεις. Έγκυοι δεν έχουν καμιά παρακολούθηση και έρχονται μόνο για να γεννήσουν, ενώ δεν υπάρχουν και αρκετά εμβόλια για τα παιδιά”. Εξ αρχής, ο στόχος μας ήταν η ίδρυση ενός δημοτικού ιατρείου”. Πιστεύουμε ότι σιγά-σιγά θα γίνει ένας θεσμός στην πόλη, όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. Ένα δημοτικό ιατρείο. Δηλαδή, σκοπός μας είναι η αυτοκατάργησή μας”.

 

Συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2009

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2009, τα οποία φανερώνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που αποτελείται κυρίως από μετανάστες χωρίς χαρτιά και ο οποίος αποκλείεται από τη Δωρεάν Δημόσια Υγεία:

 

Παθολογικό Ιατρείο

 

Τον πρώτο ενάμιση χρόνο λειτουργίας του, το παθολογικό ιατρείο επισκέφθηκαν 912 άνθρωποι και ο αριθμός των ασθενών που παρακολουθούταν σταθερά ήταν 418. Από αυτούς το 41% ήταν Βούλγαροι, το 20% Αφγανοί, το 14% Αλβανοί, 6% Έλληνες και Ρουμάνοι. Από τις 912 επισκέψεις που δέχθηκαν, το 27% αφορούσαν σε χρόνιες παθήσεις όπως ΣΔ, Υπέρταση, Καρδιοπάθειες, αθενών που δεν είχαν δει γιατρό είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας είτε λόγω φόβου να προσεγγίσουν το Σύστημα Υγείας.

Ειδικά για τους μετανάστες, η Ελένη Ιωαννίδου σημειώνει ότι “τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια τάση να αποδιώχνονται από το εθνικό σύστημα υγείας. Διάφορες διοικήσεις ελέγχουν και κάνουν και αναφορές στην αστυνομία, ενώ έχουν σημειωθεί και περιστατικά κατακράτησης διαβατηρίων και βιβλιαρίων, κάτι που είναι έξω από την ιατρική δεοντολογία”.

 

Το Παιδικό Ιατρείο

 

Στα 663 έφτασε ο αριθμός των παιδιών που επισκέφθηκαν μέχρι το τέλος του 2009 το ιατρείο, με την πλειονότητά τους να ανήκει σε βρεφικές ηλικίες από 0 έως 9 μηνών σε ποσοστό 27%. Το 70% των παιδιών που παρακολουθήθηκαν κατά το 2009 ήταν ή πλήρως ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα.

 

Γυναικολογικό Ιατρείο

 

Περί τις 48 γυναίκες επισκέφθηκαν το ιατρείο κατά τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του. Το 30% για εγκυμοσύνη και το 35% γυναικολογικά προβλήματα.

Βέβαια, όπως τονίζει η Ελένη Ιωαννίδου, φέτος υπάρχει μεγάλη αύξηση, η οποία φτάνει περίπου το 25%. Πολύ έχουν αυξηθεί και οι Έλληνες, που από 8%έχουν φτάσει το 13% των συνολικών επισκεπτών, λόγω αύξησης της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας.

 

Λειτουργία Ιατρείου

 

Το ιατρείο λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε:

Δευτέρα 6-9 το απόγευμα, ως Παθολογικό Ιατρείο, με ταυτόχρονη λειτουργία Φαρμακείου. Όλα τα φάρμακα διατίθενται δωρεάν στους ασθενείς, μέσω της ανακυκλοφορίας.

Τρίτη 10-12 το πρωί, ως Γυναικολογικό Ιατρείο, με δωρεάν παρακολούθηση εγκύων, χορήγηση φαρμάκων, αντιμετώπιση εκτάκτων γυναικολογικών περιστατικών και πρόληψη καρκίνου του τραχήλου μήτρας και μαστού.

Τετάρτη 6-9 το απόγευμα λειτουργεί το Παιδικό Ιατρείο, όπου παρακολουθούνται και εμβολιάζονται παιδιά. Η προμήθεια εμβολίων γίνεται με την αγορά τους και αυτό αποτελεί το βασικότερο έξοδο του ιατρείου, που μόνο για το 2009, έφτασε τα 19.389 ευρώ. Οι πόροι προέρχονται από δωρεές, αλλά και από τη Νομαρχία, η οποία πληρώνει το ενοίκιο του ιατρείου.

Τέλος, την ίδια ημέρα, στο διάστημα 5-9 λειτουργεί από φέτος και Οδοντιατρικό Ιατρείο.