«Μαύρη εργασία» με εργοδότη το κράτος

Μέσω των προγραμμάτων stage η πολιτεία απασχολεί δεκάδες χιλιάδες νέους με 500 χωρίς επιδόματα, χωρίς ένσημα και ελεύθερες απολύσεις

Μια ολόκληρη «βιομηχανία» απασχόλησης ανασφάλιστων και χαμηλά αμειβόμενων νέων έχει στηθεί στον δημόσιο τομέα, μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας stage.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως 30.000 έως 80.000 νέοι δουλεύουν μέχρι και δυόμισι χρόνια χωρίς ένσημα, με μισθούς κάτω των 600 ευρώ (μεικτά) και χωρίς καν να δικαιούνται επίδομα άδειας και δώρα εορτών.

Ο ακριβής αριθμός των νέων που έχει ενταχθεί στα διάφορα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας είναι δύσκολο να υπολογιστεί, καθώς κάποια από αυτά έχουν πάρει παράταση. Ετσι υπάρχουν περιπτώσεις που οι νέοι παραμένουν στα stage ακόμη και 30 μήνες, προσδοκώντας στις περισσότερες περιπτώσεις να ανοίξει κάποιο παράθυρο για τη μονιμοποίηση (καθώς παίρνουν κάποια μόρια).

Τα προγράμματα «εξασφαλίζουν» φτηνό εργατικό δυναμικό σε υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και άλλους φορείς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και το ΙΚΑ απασχολεί ανασφάλιστους εργαζόμενους μέσω των stage.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του Ταμείου Βασίλης Κόκκαλης «είναι πρωτοφανές το ότι μόνο στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας υπάρχουν περίπου 3.000 νέοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη»!

Φθηνά εργατικά χέρια

Τα προγράμματα έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους πριν από περίπου δέκα χρόνια και αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα. Τα χρήματα προέρχονταν από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ωστόσο η αποτελεσματικότητά τους ήταν αμφίβολη με δεδομένο πως έρευνες έδειξαν ότι μόνο ένας στους τέσσερις ανέργους κρατούσε τη θέση εργασίας και μετά τη λήψη του προγράμματος.

Ωστόσο αντί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις επιλέχτηκε η μεταφορά των stage και στον δημόσιο τομέα, ώστε να καλυφθούν με φτηνό εργατικό δυναμικό οι κενές θέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις να τακτοποιηθούν «γαλάζια παιδιά».

Για όλο αυτό το διάστημα οι νέοι δουλεύουν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, καθώς με βάση τους όρους του προγράμματος δικαιούνται μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σίγουρα πρόκειται για κυβερνητική… πρωτοτυπία το ότι ανατρέπονται όρια ηλικίας και συντάξεις για να «σωθούν» τα Ταμεία και την ίδια στιγμή «ενθαρρύνεται» η ανασφάλιστη εργασία στο Δημόσιο με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι.

Υπολογίζεται πως οι απώλειες των Ταμείων για καθέναν απασχολούμενο στο stage φτάνουν τα 3.000 ευρώ για τους 18 μήνες εργασίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για κάθε 50.000 ανέργους που «περνάνε» από τα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Ψίχουλα

Εκτός από τις… παρενέργειες στο Ασφαλιστικό τα συγκεκριμένα προγράμματα «βλάπτουν» και τις εργασιακές σχέσεις, καθώς δημιουργείται μία νέα στρατιά χαμηλά αμειβόμενων. Ο μισθός στην καλύτερη περίπτωση -για τους πτυχιούχους ΑΕΙ- φτάνει τα 600 ευρώ μεικτά τον μήνα, δηλαδή είναι κάτω ακόμη και από το όριο που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας!

Παράλληλα οι νέοι πρέπει να ξεχάσουν το επίδομα αδείας, ενώ σε περίπτωση που απουσιάσουν από την εργασίας τους δεν πρόκειται να πάρουν ούτε καν τον μισθό τους!

ΣΤΕΛΛΑ ΦΩΤΑΚΗ

Με 480 ευρώ μας «νοικιάζουν» και κρύβουν την ανεργία

«Τον Ιούλιο δούλεψα 23 ημέρες, αλλά πληρώθηκα μόνο για τις 22, γιατί έτσι ορίζει το πρόγραμμα».

Η Στέλλα Φωτάκη είναι 27 ετών, απόφοιτη λυκείου με δίπλωμα πληροφορικής και είναι μία από τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις νέων που «απασχολούνται» σε προγράμματα stage.

Κι όμως, η «απασχόληση» είναι κανονικό 7ωρο, 5 ημέρες την εβδομάδα. Είναι η τρίτη χρονιά που έχει υπογράψει τη σύμβαση stage και η πρώτη της εργασία ήταν στα γραφεία μηχανογράφησης του ΙΚΑ, ενώ σήμερα απασχολείται στον Δήμο Καισαριανής.

«Ζούμε στην ανασφάλεια»

Οι λόγοι που ώθησαν τη Στέλλα στα stage είναι οι δυσκολίες που συνάντησε στην εύρεση εργασίας, καθώς έλειπε από το βιογραφικό της η επαγγελματική εμπειρία και οι εργοδότες δεν την προτιμούσαν.

«Το έκανα για την επαγγελματική εμπειρία και την προϋπηρεσία. Δεν υπάρχει τρόπος να απορροφηθούμε πουθενά εμείς οι νέοι. Θέλω να εργαστώ και να έχω κι εγώ μια ευκαιρία στην εργασία. Πρέπει να σταματήσουμε πια να είμαστε τα ενοικιαζόμενα παιδιά για κάθε εργοδότη, είτε αυτός είναι δημόσια υπηρεσία είτε ιδιώτης. Το stage είναι μια εφεύρεση των κυβερνήσεων για την υποτιθέμενη μείωση της ανεργίας. Στην ουσία όμως η ανεργία δεν μειώνεται αλλά ανακυκλώνεται», λέει με αγανάκτηση η Στέλλα Φωτιάδη.

  • 80.000 εργαζόμενοι δουλεύουν έως και δυόμισι χρόνια χωρίς ένσημα, χωρίς επίδομα άδειας και δώρα εορτών. Ο μισθός δεν ξεπερνάει τα 600 μεικτά.
  • 3.000 ανασφάλιστοι νέοι εργάζονται στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας το ΙΚΑ. Στελεχώνουν τις υπηρεσίες του χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη και με το κράτος να εισφοροδιαφεύγει.
  • 150 εκατ. χασούρα. Οι απώλειες των Ταμείων για καθέναν απασχολούμενο στο stage φτάνουν τα 3.000 ευρώ οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος για το σύνολο των απασχολούμενων αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.]

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ