Μαύρο τοπίο στην Υγεία με χρέη 6,2 δισ. ευρώ

 

«Χάος στις προμήθειες των νοσοκομείων»τόνισε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΛΕΝΑΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

«Μαύρο τοπίο» βρήκε στον χώρο της Υγείας η νέα ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους υπερβαίνουν τα 6,2 δισ. ευρώ, οι περισσότερες προμήθειες υγειονομικού υλικού είναι εξωσυμβατικές, ουδείς γνωρίζει επακριβώς τι… μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία ελλείψει μηχανοργάνωσης, οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων καταρτίζονται κατά προσέγγιση, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας «αραχνιάζουν» λόγω των τρομακτικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη… Ολο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται.

«Στην Ελλάδα έχουμε το θλιβερόπρονόμιο να είμαστε η μόνηευρωπαϊκή χώρα με ιδιωτικές δαπάνες υγείας οι οποίες ξεπερνούντις δημόσιες» δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας κυρία ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου και παραδέχθηκε: «Είναι πραγματικά μια δύσκολη υπόθεση ο τομέας της Υγείας». Η υπουργός έκανε λόγο για «εικόνα αδιαφάνειας» και «εστίες διαφθοράς» επιρρίπτοντας ευθύνες για τη σημερινή «τραγική εικόνα» των δημοσίων νοσοκομείων στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, τόσο η υπουργός όσο και η υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά δήλωσαν αποφασισμένες να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα του χώρου προκειμένου να «νοικοκυρέψουν» το τοπίο.

Οδεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει τις εξής προτεραιότητες:

▅ Την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές τους. Το ποσό αυτό θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό και ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του. Συγκροτείται κοινή επιτροπή μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας που θα έχει ως αποστολή τη ρύθμιση του χρέους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

▅ Την «ακτινογράφηση» όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, την οικονομική κατάσταση και το προσωπικό. Η υπουργός επανέλαβε ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ εντός της τετραετίας κατά 1% του ΑΕΠ και σε 3.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών- πέραν των συνταξιοδοτήσεων.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε τριτοκοσμική την εικόνα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. «Αρκεί να σκεφθούμεότι είμαστε η τελευταία ευρωπαϊκήχώρα του ΟΟΣΑ όσον αφορά την επάρκεια των νοσηλευτών»είπε, σημειώνοντας ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ αναλογούν – κατά μέσο όρο- εννέα νοσηλευτές σε 1.000 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα μόλις τρεις. «Το ποσοστόσυνεχώς μειώνεται» δήλωσε και δεσμεύθηκε ότι οι 3.000

προσλήψεις προσωπικού θα αποτυπωθούν στον προϋπολογισμό του 2010.

Ενισχύοντας τα λεγόμενα της υπουργού, η κυρία Γεννηματά ανέφερε το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας της Πύλου όπου ενώ υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, δεν λειτουργεί ελλείψει χειριστή. Οι ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για να κάνουν ακτινογραφία. «Στις δύο ώρες που χρειάζεται να πάει και να έρθει το ασθενοφόρο, κάνουν προσευχέςνα μην τους συμβεί τίποτεκαι να μην υπάρξει ανάγκηπου δεν θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν» είπε η υφυπουργός.

▅ Τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία νέου συστήματος προμηθειών. «Το σύστημαπου θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν λειτούργησε. Τελικά ο κανόνας είναι η εξαίρεση και πάντα κάτωαπό το πρόσχημα να καλυφθούνοι τρομακτικές ανάγκες των προμηθειών των νοσοκομείων»δήλωσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου. Ως παράδειγμα ανέφερε χθεσινή έκκληση των υπευθύνων του Νοσοκομείου «Ερυθρός» για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης. Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το νέο σύστημα προμηθειών θα είναι αποκεντρωμένο, τα είδη θα κωδικοποιούνται, ενώ θα γίνονται ανοιχτοί ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί. ▅ Την οικοδόμηση ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αξιοποιώντας όλους τους φορείς που λειτουργούν σήμερα σε αυτόν τον χώρο. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο.

▅ Την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ. «Στόχοςμας είναι να γίνει πιο αποτελεσματικόκαι να αντιμετωπίσουμετις μεγάλες περιφερειακές ανισότητεςμέσα από την αναβάθμισηκαι επέκταση σε ολόκληρη τη χώρα» δήλωσε η υπουργός Υγείας.

▅ Την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων. Οπως σημείωσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, εξαιτίας του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, της κατάργησης της λίστας και της απουσίας ελέγχου στις δαπάνες, τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνονται με 2 δισ. ευρώ τον χρόνο. Η δε ζημιά των Ταμείων από τη μη εφαρμογή του «rebate» (σ.σ.: οι φαρμακευτικές εταιρείες όφειλαν να έχουν επιστρέψει στα ασφαλιστικά ταμεία για το 2006 και το 2007 χρηματικό ποσό από τις πωλήσεις των φαρμάκων) υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ.

Η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχουν ήδη «παγώσει» όλες οι επιτροπές του υπουργείου Υγείας και άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες θα καταργηθούν. «Θα καλύψουμεβέβαια τις ανάγκες, αλλά δεν θα φτιάχνουμε επιτροπές απλώς για να διορίζουμε κόσμο και να δίνουμε αμοιβές» τόνισε. Πρόσθεσε ότι αλλαγές θα σημειωθούν και στα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων και ότι θα προχωρήσουν σε ανοικτή προκήρυξη ενδιαφέροντος.

Δύο ακόμη κρούσματα της νέας γρίπης

Σήμερα αναμένεται να παραδώσει το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης στην υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου το πόρισμα για τις ομάδες του πληθυσμού στις οποίες θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα το πανδημικό εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ δύο ακόμη κρούσματα της νέαςγρίπης καταγράφηκαν στην Αλεξανδρούπολη.Πρόκειται για μια 19χρονη φοιτήτρια και έναν 15χρονο μαθητή, οι οποίοι νοσηλεύονταιστη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.Σύμφωνα με τους εκπροσώπουςτου νοσοκομείου, η κατάσταση της υγείαςτων δύο ασθενών δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.