Μαζεύουν εμβόλια έπειτα από «αυξημένες αλλεργίες»

Περιπτώσεις μεταλλάξεων του ιού της νέας γρίπης Η1Ν1 σε Βρετανία και Νορβηγία ερευνά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), την ώρα που ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος GlaxoSmithKline ερευνά τους λόγους για τους οποίους μια παρτίδα του εμβολίου του προκάλεσε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε έξι ανθρώπους στον Καναδά.

Η χορήγηση δόσεων από την παρτίδα αυτή φαίνεται πως προκάλεσε ένα «ελαφρώς πιο αυξημένο» ποσοστό ισχυρών αντιδράσεων σε σχέση με το αναμενόμενο για τέτοια σκευάσματα (1/100.000). Εκπρόσωπος του ομίλου διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη παρτίδα, αποτελούμενη από 172.000 δόσεις, στην πραγματικότητα δεν ανακλήθηκε, αλλά η GlaxoSmithKline ζήτησε από τις καναδικές υγειονομικές αρχές να μην τη χρησιμοποιήσουν έως ότου διερευνηθούν πλήρως τα έξι περιστατικά. Η ΠΟΥ δεν αλλάζει πάντως τις συστάσεις της για τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε μεγάλη κλίμακα, καθώς θεωρείται το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης του ιού, ο οποίος χαρακτηρίζεται «επιθετικός». Καθησυχαστικές εμφανίζονται και οι καναδικές υγειονομικές αρχές, επισημαίνοντας ότι οποιεσδήποτε αλλεργικές αντιδράσεις παρουσιάζονται πολύ σύντομα μετά τον εμβολιασμό, δεν διαρκούν πολύ και δεν οδηγούν σε μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Προβληματισμό δημιουργούν την ίδια ώρα οι αναφορές για μεταλλάξεις του Η1Ν1. Στη Βρετανία έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μετάδοσης ενός στελέχους του ιού που παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα στο αντιιικό φάρμακο Tamiflu. Η ΠΟΥ έχει αναφερθεί και παλιότερα σε σπάνιες και μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου ο ιός εμφανίζεται ανθεκτικός στα φάρμακα, ωστόσο εδώ φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μετάδοση του ανθεκτικού στελέχους από ασθενή σε ασθενή. Οι ειδικοί της ΠΟΥ ερευνούν επίσης εάν μια μετάλλαξη του ιού, που εντοπίστηκε προσφάτως στη Νορβηγία, είναι αυτή που προκαλεί τα πιο σοβαρά συμπτώματα στους ασθενείς. Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι η εν λόγω μετάλλαξη ενδέχεται να επηρεάζει την ικανότητα του ιού να προχωρεί βαθύτερα στο αναπνευστικό σύστημα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότερες ασθένειες. Αυτό είναι πλέον το μέγα ερώτημα και το σημείο επικέντρωσης των ερευνών.