Μαζικό συλλαλητήριο κατά των συγχωνεύσεων σχολείων και νοσοκομείων

 

Παπαγιάννης Κώστας

Με συμμετοχή χιλιάδων εκπαιδευτικών, γιατρών, νοσηλευτών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών πολιτικών σε Παιδεία κι Υγεία, ιδιαίτερα στον τομέα των συγχωνεύσεων σχολείων και νοσοκομείων. Ξεχωριστή σημασία είχε η παρουσία στην κινητοποίηση των συμβασιούχων του δήμου Αθηναίων που παλεύουν για τη μονιμοποίησή τους. Μάλιστα, η πορεία έκανε παράκαμψη από την “παραδοσιακή” πορεία της ώστε να περάσει μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, που βρίσκεται υπό κατάληψη από τους συμβασιούχους.

“Παιδεία, Υγεία, Συγκοινωνία είναι αγαθά για την Κοινωνία” ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του συλλαλητηρίου που συνδιοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών και των γιατρών και νοσηλευτών. Σημαντική παρουσία είχαν οι σύλλογοι γονέων κι οι μαθητές που αντιδρούν στις συγχωνεύσεις των σχολείων, ενώ μαζικά ήταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια, αλλά δεν έκανε την “παραδοσιακή” στροφή στα Χαυτεία προς τη Σταδίου. Αντιθέτως, η πορεία συνέχισε επί της Αθηνάς και βρέθηκε στην πλατεία Κοτζιά, όπου το δημαρχείο της Αθήνας βρίσκεται υπό κατάληψη από τους συμβασιούχους εργαζόμενους που ζητούν τη μονιμοποίησή τους. Μετά από αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης η πορεία βγήκε στη Σταδίου και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, όπου παρέμεινε για αρκετή ώρα έξω από τη Βουλή.

 

Μαχητικά συνθήματα, σημαντική η παρουσία γονέων και μαθητών

Τα συνθήματα ήταν μαχητικά: “Κάτω η κυβέρνηση της βίας και της αδικίας, αυτές οι απεργίες θα γίνουν διαρκείας”, “Ένα ελικόπτερο για κάθε υπουργό, και για τον Πάγκαλο φαλαινοθηρικό”, “Η άνοιξη αυτή θα είναι πολύ ωραία, όλη η Ελλάδα θα γίνει Κερατέα”. “Όχι στο αντιεκπαιδευτικό προσχέδιο Διαμαντοπούλου” έγραφε το πανό του Συλλόγου Φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος, ενώ αυτό της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού έγραφε: “Μνημόνιο και κυβέρνηση καταργούν το ΕΣΥ”. “Η Παιδεία δεν πωλείται”, έγραφε το πανό της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ένα από τα πανό τοπικών ΕΛΜΕ έγραφε: “Όπου περνά το ΔΝΤ, κλείνουν σχολεία”.

Σημαντική παρουσία είχαν οι σύλλογοι γονέων, οι μαθητές και οι τοπικές πρωτοβουλίες κατά των συγχωνεύσεων των σχολείων από όλη την Αττική, ενώ ένα από τα συνθήματα του συλλαλητηρίου ήταν το “Θέλουμε σχολεία της γειτονιάς, κι όχι σχολεία της αγοράς”.

Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.