Με ανακύκλωση γιατρών κλείνουν τρύπες αντί να ενισχύσουν το ΕΣΥ

 Μπαλώματα και φύλλα πορείας σε γιατρούς για την κάλυψη κενών στη Βόρεια Ελλάδα αντί για προσλήψεις, την ώρα που ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα τις πανδημίας.

“Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να υποστηρίξουμε -το ξέρετε καλά- και σε ανθρώπινο δυναμικό και θέλω να ευχαριστήσω και τους γιατρούς και τους εθελοντές, οι οποίοι προσφέρθηκαν να έρθουν να στηρίξουν το νοσοκομείο”. Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης, την Τρίτη, που επισκέφθηκε το νοσοκομείο Γιαννιτσών, όπου διατηρώντας την κοινωνική του… φούσκα συναντήθηκε μόνο με τις διοικήσεις, αποφεύγοντας να συναντήσει εργαζόμενους, γιατρούς και νοσηλευτές.

Μερικές μόνο ημέρες μετά την επιβολή σκληρών λοκντάουν σε Δυτική Αττική και Δυτική Μακεδονία, κάτι που συνιστά ομολογία αποτυχίας, η κυβέρνηση συνεχίζει να δηλώνει περήφανη και να πανηγυρίζει. Βέβαια, το Bloomberg, που δεν είχε την τύχη να ενταχθεί στη λίστα Πέτσα, ανέδειξε τη χώρα μας ως ένα από τα χειρότερα κράτη στον κόσμο να ζει κανείς στην πανδημία. Πίσω από την ανεμελιά, το λιβάνισμα και τον αυτοθαυμασμό, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο Κ. Μητσοτάκης τρέχει πίσω από την πανδημία, με μπαλώματα και σπασμωδικές κινήσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοφανής μεθόδευση μετακίνησης γιατρών με “εντέλλεσθε” από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής και από άλλες Περιφέρειες για τη Μακεδονία και τη Θράκη. “Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και συνεχίζει να δηλώνει περήφανη πο , αντί για ενίσχυση του ΕΣΥ μεταφέρει υγειονομικούς απ’ τα νοσοκομεία της Αττικής στη Βόρεια Ελλάδα, που αντί για δωρεάν μαζικά τεστ κάνει λοταρίες, που στους χώρους εργασίας δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων”, σχολίαζε την Τρίτη ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Εντέλλεσθε

Ως συνέχεια της αδιανόητης -δεδομένης της πανδημίας- ολιγωρίας στην ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ, το επιτελικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη εκπονεί έναν έκτακτο σχεδιασμό που προβλέπει την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία που πιέζονται με μπαλώματα. Όπερ μεθερμηνευόμενον, ζητούν από τις 16.12 από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να “επιστρατεύσουν” γιατρούς που θα μετακινηθούν στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με το έγγραφο που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα οι διοικητές των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, ζητούνταν τα στοιχεία ιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων που θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ “για την κάλυψη επειγουσών και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών, προς αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19”.

Η λογική του “σχεδίου” του υπουργείου Υγείας είναι η μετακίνηση γιατρών ανά εβδομάδα, οι οποίοι θα εναλλάσσονται μεταξύ τους. Σε πρώτη φάση, προβλέπεται ότι αυτό θα διαρκέσει έως μέσα Ιανουαρίου. Καλούνται λοιπόν να δηλώσουν ποια εβδομάδα προτιμούν να μετακινηθούν και, στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρονται με τουριστικά λεωφορεία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, πέραν του γεγονότος ότι ενημερώνονται αιφνιδιαστικά και δεν μπορούν να αρνηθούν, δεν γνωρίζουν καν τον προορισμό τους ενώ δεν προβλέπεται ούτε η στέγαση -προτείνεται να μένουν στα εφημερεία-, ούτε το φαγητό τους.

Αποψιλώνουν τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, από το ΓΝ Αλεξάνδρας έχουν φύγει δυο γιατροί, ενώ θα μετακινηθούν, διαδοχικά, άλλοι τέσσερις, έως τις 17 Ιανουαρίου. Από τον Ερυθρό Σταυρό, ένας παθολόγος από το τμήμα επειγόντων περιστατικών, από το Κωνσταντοπούλειο – “Αγία Όλγα” ήδη έχουν μετακινηθεί τέσσερις και θα ακολουθήσουν άλλοι δυο, στο “Γ. Γεννηματάς” έχουν ζητηθεί δυο παθολόγοι για το νοσοκομείο Σερρών, ενώ για το διάστημα 27.12 με 15.1 θα μετακινηθούν από το νοσοκομείο διαδοχικά άλλοι οκτώ γιατροί. Αντίστοιχη εικόνα και στην 2η ΥΠΕ (Πειραιάς και νησιά), καθώς με έγγραφο που εστάλη στις 16.12 από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας έχει ζητηθεί η μετακίνηση συνολικά δέκα γιατρών από τα Γενικά Νοσοκομεία Νίκαιας, Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο Πειραιά αλλά και από τα νοσοκομεία νησιών όπως η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Σύρος και η Ρόδος. Επίσης, από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας έχει ζητηθεί η μετακίνηση ενός παθολόγου για την 3η και την 4η ΥΠΕ. Στην Ήπειρο δε, έχει προκληθεί αναστάτωση αφού έχει ζητηθεί η μετακίνηση πέντε γιατρών των νοσοκομείων Ιωαννίνων και Άρτας. Στην περίπτωση της Άρτας μάλιστα, αντιδρώντας στο εντέλλεσθε της μετακίνησης μιας πνευμονολόγου για την Έδεσσα, συνάδελφοί της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Κλείνουν τρύπες με ανακύκλωση γιατρών

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μην ενισχύει με μαζικές προσλήψεις το ΕΣΥ. Μια ιδεοληψία που αποδεικνύεται εγκληματική. Την ώρα μάλιστα που τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και πολλοί Έλληνες επιστήμονες προειδοποιούν ότι επίκειται τρίτο κύμα της πανδημίας, ακόμα πιο σκληρό. Η κάλυψη των κενών ενόψει του τρίτου κύματος θα γίνει με μπαλώματα και αιφνιδιαστικά φύλλα πορείας σε γιατρούς, δημιουργώντας κενά σε άλλα νοσοκομεία; Κι ενώ τα χειρουργεία παραμένουν “παγωμένα”, την ώρα που οι κλινικάρχες -που ποτέ δεν επιτάχθηκαν στην πραγματικότητα- κάνουν χρυσές δουλειές;

“Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να κλείσει τρύπες, ανακυκλώνοντας υγειονομικούς αντί να προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ. Μετατρέπει τους υγειονομικούς, που μέχρι χθες ‘χειροκροτούσε’, σε αναλώσιμους, που μεταφέρονται μ’ ένα πούλμαν από πόλη σε πόλη για να καλύψουν τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης. Τη στιγμή μάλιστα που όλα τα νοσοκομεία στην Αττική στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού”, ανέφερε το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Δεν προχωρούν ούτε οι ανακοινωμένες προσλήψεις

Ενδεικτικό της ολιγωρίας ή του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της κυβέρνησης είναι ότι ακόμα και οι προσλήψεις που έχουν επίσημα ανακοινωθεί δεν έχουν ολοκληρωθεί. Τον Φεβρουάριο προκηρύχθηκαν λόγω της πανδημίας 943 θέσεις επιμελητών, προκήρυξη που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατροί είχαν κάνει ήδη αιτήσεις και η Ν.Δ. την πάγωσε όταν κέρδισε τις εκλογές. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Τον Ιούλιο, ενώ δηλαδή περιμέναμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, προκηρύχθηκαν 82 μόλις θέσεις, ενώ τον Σεπτέμβριο προκηρύχθηκαν 400 θέσεις, εκ των οποίων οι 201 για ΜΕΘ, με ελάχιστες θέσεις για την 3η και 4η ΥΠΕ, το πρώτο δηλαδή επίκεντρο του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ούτε αυτές οι τοποθετήσεις έχουν ολοκληρωθεί.