Με ανοσία ένα στα δύο παιδιά

Ένας ακόμη ασθενής έχασε τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή έπειτα από μόλυνση με τον ιό Α (Η1Ν1)ν. Άλλοι 57 άνθρωποι που νοσούν από τη νέα γρίπη έχουν παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα οι θεράποντες ιατροί τους να κρίνουν αναγκαία τη μεταφορά τους στην Εντατική- μεταξύ αυτών και ένα κοριτσάκι έξι ετών που δεν αντιμετωπίζει άλλο πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, το 93ο θύμα της νέας γρίπης στη χώρα μας είναι μια 50χρονη γυναίκα που έπασχε από χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον, η υγεία τριών ακόμη πολιτών- επιβεβαιωμένα κρούσματαπαρουσίασε σοβαρή επιδείνωση, με αποτέλεσμα να διασωληνωθούν. Πρόκειται για μία γυναίκα 83 ετών με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδους διαβήτη, μία παχύσαρκη 39χρονη και ένα 6χρονο κοριτσάκι με λευκό ιατρικό ιστορικό.

Έτσι, συνολικά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση 57 ασθενείς, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως σταδιακά θα μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά, αναλογικά με την ύφεση που διαγράφεται στην πορεία του πανδημικού κύματος.

Φρένο στη διασπορά
Πάντως, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Έλληνες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό Α (Η1Ν1)ν στη χώρα μας. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει πως ένα στα δύο παιδιά έχει αποκτήσει φυσική ανοσία, καθώς έχει εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα, ποσοστό που βάζει «φρένο» στη διασπορά της νέας γρίπης στις μαθητικές τάξεις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 33,2% των παιδιών και των εφήβων έως 17 ετών έχει προσβληθεί από τη νέα γρίπη. Όταν όμως οι επιδημιολόγοι προσθέτουν και τις περιπτώσεις νέων που παρ΄ όλο που είχαν μολυνθεί από τον ιό Α (Η1Ν1)ν δεν είχαν παρουσιάσει συμπτώματα, τότε το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάσσεται στο 49,7%.

Αντίθετα, ο δείκτης νόσησης στους ενηλίκους είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Πιο συγκεκριμένα, έχει νοσήσει μόλις το 13,7% των ενηλίκων (από 18 έως 64 ετών). Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Άγγελος Χατζάκης επισημαίνει πως κατά το δεύτερο πανδημικό κύμα θα προσβληθούν από τον νέο ιό Α (Η1Ν1)ν οι ενήλικοι.

2.000.000 ΕΧΟΥΝ ΜΟΛΥΝΘΕΙ

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Έλληνες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον νέο ιό

Οκτώ στους δέκα αρνητικοί στο εμβόλιο

ΠΑΡ΄ ΟΛΟ που η ένταση του πανδημικού κύματος αναμένεται ηπιότερη, είναι πιθανόν να έχει υψηλότερη θνησιμότητα υπογραμμίζει ο κ. Χατζάκης, καθώς τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν πως οι θάνατοι λόγω επιπλοκών από τη νέα γρίπη αφορούν κυρίως τις ενδιάμεσες ηλικίες.

Στα παραπάνω ωστόσο προστίθεται και ένας επιπλέον λόγος: οι πολίτες έχουν χάσει το «στοίχημα» του εμβολιασμού με το πανδημικό εμβόλιο και άρα παραμένουν ευάλωτοι στη νέα γρίπη.

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες, έχει εμβολιαστεί μόλις το 14,9% των πολιτών που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας είναι μόλις 3,4%.

Μάλιστα, οκτώ στους δέκα Έλληνες δηλώνουν αρνητικοί και υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.