Με δόσεις οι λύσεις στην Υγεία

Ξεκινά και πάλι ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με ορθοπαιδικά υλικά, αφού οι προμηθευτές κλήθηκαν στο παρά πέντε να τα… βρουν με το υπουργείο Υγείας. Στον αντίποδα, οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν την εκτέλεση συνταγών του Δημοσίου μόνο τοις μετρητοίς, ωσότου δουν τα χρωστούμενα στους λογαριασμούς τους, καθώς δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν μόνο από τις υποσχέσεις!

Σε κάθε περίπτωση, αναλώσιμα υλικά εξακολουθούν να λείπουν από αρκετά νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τους προμηθευτές ορθοπαιδικών υλικών όσο και με τους φαρμακοποιούς, υποσχόμενος και στις δύο πλευρές την άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ποσών, τα οποία συνολικά πλησιάζουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Ειδικότερα, δεσμεύθηκε για την εξόφληση των προμηθευτών σε τρεις δόσεις, με την πρώτη -ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ περίπου- να καταβάλλεται μέχρι τις γιορτές και τις δύο επόμενες τους πρώτους μήνες του 2009. Η πρόταση ικανοποίησε τους προμηθευτές, οι οποίοι δήλωσαν πως στο εξής θα προμηθεύουν κανονικά τα νοσοκομεία

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις και το επόμενο διάστημα θα οριοθετηθεί το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των συνολικών χρεών του ΕΣΥ, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 4,68 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Συγκροτείται την εβδομάδα αυτή κοινή ομάδα εργασίας από στελέχη των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας, καθώς και από αντιπροσώπους των προμηθευτών, προκειμένου από τη μεθεπόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει πλέον η αποπληρωμή των οφειλών και των χρεών. Μέχρι το τέλος του έτους ένα σημαντικότατο μέρος των χρεών θα έχει καταβληθεί και, βεβαίως, θα έχει δρομολογηθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος.

Η συνάντησή του με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών δεν είχε ακριβώς την ίδια αίσια κατάληξη: Ο μεν υπουργός δήλωσε ότι τα απαιτούμενα για την εξόφληση των φαρμακείων κονδύλια βρίσκονται στα ταμεία του Δημοσίου και η αποπληρωμή θα ξεκινήσει μόλις λήξει η απεργία των εργαζομένων του ταμείου.

Ομως, οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους εμφανίζονται πλέον αρκετά δύσπιστοι. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) κ. Κώστας Λουράντος, «θα πρέπει να δούμε πώς θα πάνε οι πληρωμές και θα επανεξετάσουμε τη στάση μας».

Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) απεργούν εδώ και αρκετές μέρες με κύριο αίτημα την καταβολή ενός επιδόματος το οποίο δίνεται στους υπαλλήλους του ταμείου της τοπικής αυτοδιοίκησης που προσφάτως ενσωματώθηκε στον ΟΠΑΔ. Για το θέμα αυτό ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έχει επίσης ρυθμιστεί:

«Το επίδομα αυτό θα δίνεται στο σύνολο των εργαζομένων στον ενοποιημένο ασφαλιστικό Οργανισμό. Και τροπολογία σχετική έχει ετοιμαστεί και συνεννόηση και, κυρίως, συμφωνία έχει επέλθει με το υπουργείο Οικονομίας».

Αριθμοί

4,68 δισ. τα χρέη του ΕΣΥ.

3 δόσεις περιλαμβάνει η εξόφληση για τα ορθοπαιδικά υλικά.

300 εκατομμύρια η πρώτη δόση.

900 εκατομμύρια η συνολική οφειλή μόνο για ορθοπαιδικά.

120 εκατομμύρια οφείλει το Δημόσιο στους φαρμακοποιούς Αττικής.

120 εκατομμύρια οι οφειλές του ΚΑΤ για ορθοπαιδικό υλικό.

1,6 δισ. το χρέος των νοσοκομείων της Αττικής.

700 εκατομμύρια οι οφειλές των ταμείων προς αυτά.

ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ