Με ένα γιατρό το Παθολογικό στο Νοσοκομείο Πατησίων

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Σήμα κινδύνου», εκπέμπει το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατα προβλήματα λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Aπό προχθές η παθολογική κλινική του νοσοκομείου, δυναμικότητας 38 κλινών, έχει μείνει με έναν ειδικό γιατρό, γεγονός που οδήγησε τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας να ζητήσει τη απόσυρση του νοσοκομείου από το σύστημα εφημεριών, τουλάχιστον έως ότου στελεχωθεί το τμήμα.

Ειδικότερα, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου κ. Δημήτρης Μαντζουράτος, με προχθεσινό έγγραφό του προς τον διοικητή και τα μέλη του Δ.Σ. του νοσοκομείου, αφού υπενθυμίζει παλαιότερα έγγραφά του με τα οποία είχε επιστήσει την προσοχή της διοίκησης στο πρόβλημα, αναφέρει «έτσι, όπως είχαμε προβλέψει, νομοτελειακά, φθάσαμε στο σημείο σήμερα η παθολογική κλινική να λειτουργεί με έναν μόνον ειδικευόμενο γιατρό (η άλλη υπηρετούσα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια), η δε Καρδιολογική Κλινική με τρεις ειδικευμένους και δύο ειδικευόμενους γιατρούς (γεγονός που σημαίνει απόλυτη αδυναμία κάλυψης του νοσοκομείου με εφημερεύοντες). Θεωρώ αυτονόητο ότι η συνέχιση της λειτουργίας του παθολογικού τομέα με τις αναφερθείσες συνθήκες όχι απλώς είναι επικίνδυνη, αλλά άπτεται του κοινού ποινικού δικαίου. Κατόπιν αυτών πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να εξαιρεθεί το νοσοκομείο από τις εφημερίες του Λεκανοπεδίου και να διακοπούν οι εισαγωγές οξέων περιστατικών στο Παθολογικό και Καρδιολογικό Τμήμα». Σημειώνεται ότι έως χθες αργά το απόγευμα συνεδρίαζε εκτάκτως το διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος.

Κενή εδώ και 3 χρόνια

Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Μαντζουράτος, το πρόβλημα είναι χρόνιο και «πηγάζει» από τον ελλιπέστατο οργανισμό του νοσοκομείου και τις καθυστερήσεις πλήρωσης των κενών θέσεων γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι στην παθολογική κλινική η θέση του διευθυντή παραμένει κενή εδώ και 3 χρόνια. Αλλωστε το πρόβλημα αφορά και άλλες κλινικές του νοσοκομείου. Π.χ. η Β΄ Χειρουργική κλινική έχει μείνει με τον διευθυντή γιατρό, έναν επιμελητή και έναν επικουρικό.

Για «συστηματική απαξίωση του νοσοκομείου», κατηγορούν το υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι στο Πατησίων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων, «η έλλειψη σε ιατρικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό οδηγεί το νοσοκομείο σε αργό θάνατο, μη παρέχοντας τις υπηρεσίες του στους πολίτες της περιοχής των Ανω Πατησίων και των όμορων δήμων».