Με εβδομάδα 4 ημερών κάνει πρεμιέρα η νέα Ένωση

«Δεξιά στροφή» θα κάνουν οι ηγέτες των χωρών – μελών της Ένωσης στην προσεχή σύνοδο κορυφής, στις 18 Ιουνίου, αφενός μεν αναδεικνύοντας τον συντηρητικό Ζοζέ Μπαρόζο για δεύτερη φορά πρόεδρο της Κομισιόν, αφετέρου δε υιοθετώντας ως κοινοτική γραμμή την εβδομάδα των τεσσάρων ημερών και τις άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Στηριζόμενοι στις ψήφους των Ευρωπαίων πολιτών που έδειξαν- έστω και με μεγάλη αποχή- την προτίμησή τους στις δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, το δίδυμο Σαρκοζί- Μέρκελ (βοηθούντος, όπου χρειάζεται, και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) δεν κρύβει τις προθέσεις του να θέσει αμέσως σε εφαρμογή ένα συντηρητικό πρόγραμμα για το μέλλον της Ευρώπης. Η ατζέντα της συνόδου κορυφής είναι χαρακτηριστική: υιοθέτηση μιας πιο ήπιας πρότασης για την επίβλεψη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, παραπομπή στις ελληνικές καλένδες άλλης μιας απόφασης για το περιβάλλον και το κυριότερο: δέσμευση των 27 για στενή παρακολούθηση των δημοσιονομικών τους και υιοθέτηση της πρότασης για μια «Από κοινού δέσμευση για την απασχόληση».

Η πρόταση αυτή, που την προετοίμασε η απερχόμενη Επιτροπή- με επικεφαλής τον Μπαρόζο- απέχει πολύ από το να αντιμετωπίσει ριζοσπαστικά την επερχόμενη κρίση στην αγορά εργασίας, τα εκατομμύρια των ανέργων και τα συνακόλουθα κοινωνικά προβλήματα.

Η «λύση» στην οποία κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και αναμένεται να υιοθετήσουν οι 27- βασίζεται πρωτίστως στην ενθάρρυνση επιβολής ρυθμίσεων για ευέλικτη εργασία, όπως η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών ή οι υποχρεωτικές άδειες. Το σκεπτικό είναι η κρισιμότητα της παραμονής του εργαζομένου στην αγορά εργασίας και η αποφυγή της ανεργίας, που έχει ποικίλες άλλες συνέπειες.

Η πρόταση αναφέρεται στην ανάγκη επανεκπαίδευσης των εργαζομένων που εισέρχονται στα ευέλικτα προγράμματα εργασίας, αλλά είναι ασαφής όσον αφορά τη μείωση του εισοδήματός τους. Αναφέρεται στην αναπλήρωση του χαμένου μισθού από το κράτος, αλλά για διάστημα μικρό, από 3 ή και 18 μήνες, και αυτό με ενίσχυση μέσω των εργοδοτών και όχι απευθείας των εργαζομένων.

Αντιστοίχως, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τους 27 σχετικά με την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. Το περίφημο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (το οποίο προ μηνών η Κομισιόν φαινόταν αποφασισμένη να προωθήσει κυρίως σε χώρες όπου τα επιδόματα ανεργίας είναι χαμηλά και περιορισμένου χρόνου, όπως στην Ελλάδα) αναφέρεται τώρα μόνο ως μια ιδέα που θα μπορούσαν κάποιοι να εφαρμόσουν εφόσον το κρίνουν σκόπιμο.