Με καθυστέρηση καλούν το ΕΚΑΒ οι εμφραγματίες

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Με καθυστέρηση έως και δύο ωρών φτάνει στο νοσοκομείο η πλειονότητα των εμφραγματιών της Αττικής. Βασικός λόγος φαίνεται ότι είναι η άγνοια που έχουν οι ίδιοι οι ασθενείς για τα συμπτώματα του εμφράγματος και η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αργούν να καλέσουν το ΕΚΑΒ. Αυτό ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου κ. Στέφανος Φούσσας, με αφορμή το 22ο συνέδριο που διοργανώνει η κλινική με θέμα «Εξελίξεις στην Καρδιολογία» και το οποίο ξεκινά σήμερα στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.

Σύμφωνα με τον κ. Φούσσα, εξετάζοντας τη 18μηνη εμπειρία από το πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου που πραγματοποιείται στην Αττική, προκύπτει ότι περίπου το 70% των ασθενών καθυστερεί να ενημερώσει το ΕΚΑΒ και άρα φθάνει αργά στο νοσοκομείο, ακόμα και πέραν των δύο ωρών μετά την έναρξη του επεισοδίου. Αντίθετα, ο χρόνος ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ στα περιστατικά αυτά, αλλά και ο χρόνος από την ώρα που φθάνουν στο νοσοκομείο μέχρι να διενεργηθεί η αγγειοπλαστική χαρακτηρίζεται ικανοποιητικός.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί καρδιολόγοι τονίζουν ότι όταν εμφανίζεται πόνος στο στήθος που έχει τη μορφή σφιξίματος και «πλακώματος», με ανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και στο αριστερό άνω άκρο και ο οποίος συνοδεύεται με τάση προς έμετο και εφίδρωση, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει μία ασπιρίνη και να καλέσει χωρίς καθυστέρηση το ΕΚΑΒ, προκειμένου να διακομισθεί σε νοσοκομείο με Αιμοδυναμικό Εργαστήριο για να γίνει η αγγειοπλαστική. Σημειώνεται ότι το 35%-40% των εμφραγματιών της Αττικής υποβάλλεται πλέον σε πρωτογενή αγγειοπλαστική -έχουν γίνει περισσότερες από 1.400 αγγειοπλαστικές σε οξέα εμφράγματα- ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς όσο πιο γρήγορα από την ώρα έναρξης του επεισοδίου γίνει η επέμβαση τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για τον ασθενή.

Αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου

Στη σημασία της πρόληψης μέσω της αντιμετώπισης των παραγόντων κινδύνου εστίασαν ο διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου κ. Ανδρέας Μελιδώνης, η καρδιολόγος, υπεύθυνη του λιπιδολογικού ιατρείου του νοσοκομείου κ. Ελένη Μπιλιανού, και η επιμελήτρια καρδιολογικής κλινικής κ. Ευδοκία Αδαμοπούλου. Ο κ. Μελιδώνης αναφέρθηκε στη στενή σχέση διαβήτη και στεφανιαίας νόσου, τονίζοντας ότι ο διαβήτης «γερνάει» την καρδιά και τα αγγεία κατά 15 χρόνια, αυξάνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ το 70% των νοσηλευόμενων με έμφραγμα παρουσιάζουν διαβήτη. Αναφέρθηκε δε σε μελέτες που καταδεικνύουν ότι η ρύθμιση του διαβήτη κατά τα πρώτα χρόνια εμφάνισής του είναι η καλύτερη μέθοδος πρόληψης του εμφράγματος.