Με κρούσμα γρίπης μία στις δέκα οικογένειες

Ενα στα δέκα νοικοκυριά έχει μέλος με συμπτώματα γρίπης. Πυρετός πάνω από 40, βήχας, πονοκέφαλος, συνάχι, πόνοι στους μυς και στα κόκαλα και εξάντληση, βασανίζουν εκατομμύρια Ελληνες, κυρίως παιδιά. Το 11,5% των νοικοκυριών έχουν τουλάχιστον ένα μέλος με πυρετό και το 7,6% με ένα από τα συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την κυλιόμενη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για την 48η εβδομάδα (23-29 Νοεμβρίου). Τα ποσοστά είναι πολύ αυξημένα και από δύο έως τρεις φορές υψηλότερα, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των αρχών Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πολύ υψηλή δραστηριότητα της γρίπης», ενώ οι επισκέψεις σε γιατρούς έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Την περασμένη εβδομάδα το 9,2% των επισκέψεων αφορούσαν ασθενείς με συμπτώματα γρίπης.

Η εκτίμηση είναι ότι οι αριθμοί θα μεγαλώσουν πολύ περισσότερο, καθώς η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται για τις επόμενες εβδομάδες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το ποσοστό επισκέψεων σε γιατρό, είχε φτάσει πέρυσι στο 4,5%, στη φάση κορύφωσης της επιδημίας εποχικής γρίπης!

Η χώρα μας μετρά από χθες 28 νεκρούς, καθώς έχασαν τη ζωή τους τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης. Πρόκειται για μία 47χρονη χωρίς ιστορικό υποκείμενης νόσου, μία 49χρονη διαβητική, παχύσαρκη, με στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας και μία 67χρονη με ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας.

Εισήχθησαν, επίσης, σε μονάδες εντατικής θεραπείας ένας 52χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα, ένας 74χρονος διαβητικός και μία 37χρονη, το ιστορικό της οποίας διερευνάται. Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) κ. Παναγιώτης Ευσταθίου σημείωσε ότι 31 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από αυτούς, δύο είναι παιδιά και δύο έγκυες. Συνολικά, πέντε έγκυες έχουν νοσηλευτεί με νέα γρίπη. Οι δύο νοσηλεύθηκαν αρχικά στη μονάδα και στη συνέχεια σε κοινό θάλαμο. Δύο νοσηλεύονται ακόμη και μία έχει επιστρέψει στο σπίτι της.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη στην Ελλάδα θα φτάσει τους 90 και καλούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν άμεσα.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε χθες ότι στόχος είναι να εμβολιαστούν -το συντομότερο- πέντε εκατομμύρια άτομα.

Παρενέργειες

Αναφερόμενη στην ασφάλεια του εμβολίου, είπε ότι έχουν αναφερθεί 110 περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Από αυτούς, οι 22 αφορούν εμφάνιση πυρετού, 12 πονοκεφάλων και οι υπόλοιποι είχαν αϋπνίες και μουδιάσματα.

Το ενδιαφέρον για εμβολιασμό είναι αυξημένο, αλλά οι πολίτες υποχρεώνονται σε αναμονές και ραντεβού. Η κ. Γιαμαρέλλου κάλεσε τους υπεύθυνους των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας να εμβολιάζουν άμεσα και χωρίς ραντεβού.

Ο ρυθμός εμβολιασμού είναι τριπλάσιος, σε σύγκριση με της προηγούμενης εβδομάδας. Την Τετάρτη εμβολιάστηκαν 30.127 άτομα και από τη μέρα έναρξης του προγράμματος έως προχθές είχαν κάνει το πανδημικό εμβόλιο 155.096 άτομα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε σε διεύρυνση της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης (1135).

Η εβδομαδιαία μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέγραψε 2.274 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται σε 8.463. Την εβδομάδα από 23 έως 27 Νοεμβρίου καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού των απουσιών μαθητών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 5 έως 12 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό απουσιών παρατηρείται στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα και ακολουθεί η Αττική.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

 

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΓΓ. ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Γιατί η πλειονότητα των πολιτών λέει «όχι» στο εμβόλιο

Αρνητική στο ενδεχόμενο να εμβολιαστεί για τον ιό της νέας γρίπης εμφανίζεται η πλειονότητα των πολιτών, παρά το γεγονός ότι το 1,5% του πληθυσμού αναμένεται να αρρωσταίνει κάθε εβδομάδα για όσο καιρό βρισκόμαστε στην περίοδο της έξαρσης της ασθένειας.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής και διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αγγελος Χατζάκης κατά τη διάρκεια της πρώτης επιστημονικής συνάντησης για τη νέα γρίπη που διοργανώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο ίδιος ωστόσο προτείνει τον εμβολιασμό του πληθυσμού για να αποφευχθούν περισσότερες δυσάρεστες συνέπειες.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν σε ποσοστό που, στις γυναίκες, προσεγγίζει το 50%. Ο λόγος που επικαλούνται στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες (58,9%) είναι οι επιφυλάξεις τους για την ασφάλειά του.

Από εκεί και έπειτα τα άλλα επιχειρήματα περιλαμβάνουν την ηπιότητα των συμπτωμάτων της ασθένειας, τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και την πεποίθηση που έχουν κάποιοι ότι δεν πρόκειται να αρρωστήσουν. Οπως φαίνεται, τα νήπια έως τεσσάρων ετών είναι η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων της νέας γρίπης καθώς από την ασθένεια έχει προσβληθεί το 23%. Τα παιδιά έως 17 ετών ακολουθούν με 16,8%, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων έως 64 ετών που έχει προσβληθεί από τον ιό φτάνει το 5,3%.

Η έρευνα που του Εργαστηρίου γίνεται τηλεφωνικά κάθε εβδομάδα σε δείγμα 1.000 οικογενειών και θεωρείται καινοτόμος στο ζήτημα της επιτήρησης της πανδημίας καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Χατζάκης, «μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα και όχι μόνο στις δομές υγείας».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ