Με «λουκέτο» κινδυνεύουν κέντρα ΟΚΑΝΑ

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται την τελευταία διετία η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Οι σοβαρές καθυστερήσεις στη χρηματοδότησή τους από πλευράς ΟΚΑΝΑ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ως αποτέλεσμα να απειλείται ακόμα και η βιωσιμότητά τους.

Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ) χρωστά στα 72 Κέντρα Πρόληψης συνολικά 14 εκατ. ευρώ για το 2007 και για ολόκληρο το 2008. Ετσι, οι εργαζόμενοι στα κέντρα έχουν να πληρωθούν μισθούς τριών και τεσσάρων μηνών, με αποτέλεσμα πολλά και έμπειρα στελέχη να παραιτούνται. Tα τελευταία δύο χρόνια έχει «αποχωρήσει» το 35% των έμπειρων στελεχών των Κέντρων Πρόληψης, ενώ στο σύνολο των εργαζομένων-μελών του Σωματείου ένα στα πέντε άτομα παραιτήθηκαν. Παράλληλα, υπάρχουν Κέντρα Πρόληψης που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νομού τους, με μόλις δύο ή τρεις εργαζόμενους. Τα Κέντρα αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια έξοδά τους και περικόπτουν προγράμματα.

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Κέντρα Πρόληψης περιέγραψαν χθες εκπρόσωποι του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης κ. Τ. Στραβοπόδης, κ. Π. Τριανταφύλλου και κ. Πόπη Λυμπέρη, που τόνισαν ότι το σωματείο θα προβεί σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων σε Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό επέλεξαν να μην αποστείλουν στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) τα απολογιστικά στοιχεία για τις υλοποιηθείσες κατά το 2008 παρεμβάσεις πρόληψης, ώστε να ενταχθούν στην ετήσια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για την κατάσταση των Ναρκωτικών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εκθεση.

Ενημέρωση με επιστολές

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν αμφισβητούν το έργο του ΕΚΤΕΠΝ και η κίνησή τους αυτή εντάσσεται στις κινητοποιήσεις. Επιπλέον, προτίθενται να ενημερώσουν για την κατάσταση με επιστολές τους το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ.