Με συνταγή Novartis


Συντάκτης: Αντα Ψαρρά


Ηταν Μάρτιος του 2018 όταν ξεκίνησαν τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα για τις αθέμιτες πρακτικές και πολιτικές της Novartis και τα ντοκουμέντα με τα ημερολόγια και τα προσωπικά σημειώματα του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας Κ. Φρουζή, όπου υπήρχαν και οι καταγραμμένες συναντήσεις του με τον Αντ. Σαμαρά και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του.


Στοιχεία και μαρτυρίες από το FBI μέσω δικαστικής συνδρομής άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας παράλληλα με την εξέλιξη των ερευνών της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Ταυτόχρονα άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι με τις χαριστικές τιμολογήσεις των φαρμάκων της εταιρείας, με τους εισαγγελείς να συσχετίζουν τα στοιχεία με τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.


Το μεγάλο σκάνδαλο που κόστισε στην Ελλάδα 3 δισ. άρχισε να παίρνει πλέον μορφή και ονοματεπώνυμα. Στις εφημερίδες δημοσιεύτηκαν τα ημερολόγια του Φρουζή και οι συναντήσεις του. Μάλιστα τότε με αφορμή την καταγραφή «ΖΗΤΗΣΑ ΑΠΟ ΣΟΥΡΑΝΗ/ΔΕΛΛΑΤΟΛΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ» (το 2013) η εφημερίδα του ομίλου Μαρινάκη κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο: «Νέα στοιχεία για την υπόθεση, αλλάζουν τα δεδομένα. Εκανε ραντεβού ο Φρουζής της Novartis με Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο;» («Νέα» 16/3/2018).


Από όλες τις συναντήσεις και τις επιβεβαιωμένες σχέσεις και συμβάσεις με στελέχη του πρώην κυβερνητικού μηχανισμού, αυτή η σημείωση ήταν η μόνη που κέντρισε το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εφημερίδας. Φυσικά στο φύλλο αυτό υπήρχε… κάπου και το ερώτημα αν όντως έγινε η συνάντηση. Η διάψευση από το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν άμεση.


Αν όμως μία παρόμοια σημείωση άρκεσε τότε στην έγκυρη εφημερίδα για να καθορίσει το αβάσιμο πρωτοσέλιδο, τι θα πρέπει να κάνει τώρα η ίδια εφημερίδα μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες από την εφημερίδα «Documento»; Ανταλλαγή προσωπικών μέιλ, δεξιώσεις, υποσχέσεις Φρουζή για στήριξη Μητσοτάκη ως αρχηγού, διαμεσολάβηση σε άλλους ομίλους για να στηρίξουν τον Κυρ. Μητσοτάκη.


Πρόκειται για μέιλ που σύμφωνα με το «Documento» βρέθηκαν στους σκληρούς δίσκους της Novartis (από το FBI) και του ίδιου του Κ. Φρουζή που έχουν κατασχεθεί. Στα αρχεία της αλληλογραφίας του διευθύνοντος συμβούλου υπάρχουν πολλά μηνύματα επικοινωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο ο κ. Φρουζής αποκαλεί «φίλο», με τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. να μην εκφράζει ιδιαίτερες… αντιρρήσεις για τη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του συνομιλητή του.


Εκτός όμως από «Tα Νέα», και ο έτερος στενός συνεργάτης του Β. Μαρινάκη, εκδότης των «Παραπολιτικών», «αποκάλυψε» το Σάββατο το ότι «ετοιμάζεται λάσπη: Επιχείρηση με κωδικό εξοντώστε τον Μητσοτάκη». Δεν χρειαζόταν να διαθέτει κανείς και ιδιαίτερες ερευνητικές ικανότητες για τη συγκεκριμένη «αποκάλυψη» που προκαταβολικά μάλιστα βαφτίστηκε λάσπη και συνδυάστηκε με την ανακοίνωση του Μαξίμου για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.


Θυμίζουμε ότι ήδη η εφημερίδα «Documento» εδώ και μία εβδομάδα έχει προαναγγείλει ότι διαθέτει στοιχεία που εμπλέκουν τον αρχηγό της Ν.Δ. με τη Novartis και τον καλούσε να μιλήσει ο ίδιος για όλα αυτά πριν δημοσιευτούν τα στοιχεία με τα μέιλ.