Με την απεργία της ΑΔΕΔΥ αύριο «ανοίγει» ο χορός των κινητοποιήσεων τον Φεβρουάριο

ΠAPAΛYEI αύριο ο δημόσιος τομέας λόγω της εικοσιτετράωρης απεργίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Σε απεργιακή κινητοποίηση προχωρά αύριο και το ΠΑΜΕ. Παράλληλα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 24 Φεβρουαρίου, ώστε να λάβει τη μορφή της γενικής απεργίας ή θα προκηρύξει νέα απεργία στον δημόσιο τομέα τις πρώτες δέκα ημέρες του επόμενου μήνα.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30 το πρωί και το ΠΑΜΕ μισή ώρα νωρίτερα, στο Σύνταγμα, και σε 65 πόλεις της χώρας.

Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν:

• Οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις πολεοδομίες, σε δήμους και νομαρχίες.

• Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, καθώς απεργούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το ΕΚΑΒ.

• Κλειστά θα παραμείνουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς απεργούν οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι πανεπιστημιακοί και το προσωπικό των ΤΕΙ. Εξάλλου, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου.

• Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στις πτήσεις, καθώς στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Ειδικά, η Αegean Airlines με χθεσινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι αύριο Τετάρτη δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση ενώ αλλάζει σήμερα η ώρα αναχώρησης στις πτήσεις: A3 137 Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αναχώρηση στις 22:45 αντί 23:20, A3 136 Αθήνα-Θεσσαλονίκη αναχώρηση στις 22:45 αντί 23.30, A3 606/607 Αθήνα-Λονδίνο- Αθήνα, αναχώρηση από Αθήνα στις 14:45 αντί 17:20 και αναχώρηση από Λονδίνο στις 19:45 αντί 22:20 (τοπική ώρα).

Παράλληλα, στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ λαμβάνουν μέρος δεκάδες σωματεία και ομοσπονδίες από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Σε δυσχερή θέση

οι δημόσιοι υπάλληλοι

 

Σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρός της Σπύρος Παπασπύρος στη χθεσινή συνέντευξη Tύπου.

Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο από 5% έως και 20%, χωρίς να συνυπολογίζεται η φορολογική επιβάρυνση, δεδομένου ότι το 40% με 60% των αμοιβών –κατά περίπτωση– αποτελείται από επιδόματα. Ακόμη, 6 στους 10 εργαζόμενους στο Δημόσιο αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τράπεζες και τρίτους.

Ενδεικτικό της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες οικογένειες είναι το γεγονός ότι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχουν καταγραφεί 197.800 δάνεια, συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ και παρακρατούνται 5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Εξάλλου, κάθε μήνα από τα 19 εκατ. ευρώ της μισθοδοσίας του Δημοσίου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παρακρατά 3 εκατ. ευρώ. Στα παραπάνω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και πιστωτικές κάρτες από ιδιωτικές τράπεζες.