Με υλικά πάλι τα νοσοκομεία

Της Θεοδωρας Λιακοπουλου

Εξομαλύνεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ύστερα από την απόφαση των περισσότερων προμηθευτών να εξυπηρετούν πλέον κανονικά τις παραγγελίες για ιατρικά υλικά, θεωρώντας ικανοποιητικές τις νέες ρυθμίσεις για την εξόφληση των χρεών.

Ετσι, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών (ΣΕΠ) αποφάσισε να προχωρήσει κανονικά στην κάλυψη όλων των παραγγελιών για ιατρικό υλικό και όχι μόνο εκείνων που έφεραν τον χαρακτηρισμό «κατεπείγον» όπως συνέβαινε κατά το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται πως ο ΣΕΠ είναι ο μεγαλύτερος σύνδεσμος του κλάδου των προμηθευτών και εκείνος στον οποίο το κράτος έχει τις μεγαλύτερες οφειλές που ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ. Ανάλογη στάση τηρούν και οι άλλοι μεγάλοι σύνδεσμοι, με εξαίρεση τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) ο οποίος προμηθεύει με τα φθηνά αναλώσιμα (π.χ. γάζες, γάντια κ.λπ.) τα νοσοκομεία και μέχρι στιγμής εξυπηρετεί μόνο τις επείγουσες παραγγελίες.

Σύμφωνα με στέλεχος του Δ.Σ. του ΣΕΠ, οι νέες ρυθμίσεις ικανοποιούν τις απαιτήσεις των μελών του κλάδου, ωστόσο αναμένουν την υλοποίησή τους. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι μικρότερων εταιρειών αναφέρουν ότι πριν συμφωνήσουν οριστικά με τις νέες ρυθμίσεις θα συμβουλευτούν τις τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονται για το αν τους συμφέρει η πρόταση.

«Η Δικαιοσύνη θα έχει άγρυπνο μάτι σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των συμβάσεων προμηθειών στα νοσοκομεία» διαμήνυσε από του βήματος της Βουλής, χθες, ο κ. Χ. Καστανίδης, καλώντας τους προμηθευτές υλικού «να το έχουν υπ’ όψιν τους αυτό». Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής ρύθμισης για τα χρέη προς τους προμηθευτές, κρίνοντας εύλογη την έκπτωση 15% που επεβλήθη, ουσιαστικά, προς τις εταιρείες που προμηθεύουν υλικά για τη ρύθμιση των οφειλών προς αυτές. Ο κ. Καστανίδης πρόσθεσε ότι οι εταιρείες «κατά παράδοση υπερτιμολογούν τα προϊόντα που προμηθεύουν το ελληνικό Δημόσιο, κάτι που κατ’ ουδένα τρόπο δικαιολογείται».