Μέχρι τις 10 Αυγούστου η εξόφληση των προμηθευτών

Μέχρι τις 10 Αυγούστου θα αποπληρωθούν τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, που αφορούν το 2009. Χθες σε συνάντηση που είχαν προμηθευτές με τον γενικό γραμματέα του υπουργείο Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο, συζητήθηκε η πορεία των πληρωμών των νοσοκομείων για τις προμήθειες του τρέχοντος έτους.

 Όπως ανακοίνωσε ο κ. Καλογερόπουλος μέχρι την Τετάρτη θα έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τα νοσοκομεία που δεν πληρώνουν.

Στη συνέχεια το υπουργείο θα ελέγξει τις οικονομικές εκκρεμότητες τους και τα αποθέματα των ταμείων τους, ώστε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποπληρωμής. Σε κάθε περίπτωση η εξόφληση θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Σε ό,τι αφορά τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων ετών (αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ), σήμερα πραγματοποιείται νέα συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ρύθμιση 
Η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής απέβη άκαρπη με τους προμηθευτές να διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις στην αποδοχή της προτεινόμενης ρύθμισης γιατί δεν αποσαφηνίζεται το θέμα της εγγύησης του Δημοσίου.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατέθεσε νέα πρόταση για τη σύναψη σύμβασης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επιχειρώντας να διασφαλίσει την αποπληρωμή του δανείου είτε από τα νοσοκομεία είτε από το ελληνικό δημόσιο.

Οι υπόλοιπο προμηθευτές αντιδρούν στην σύναψη δανείου με το Τ.Τ. μόνο για το 35% της οφειλής, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι λοιπές Τράπεζες και να υπάρξει ρύθμιση του συνόλου του χρέους.