Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010 αναμένεται η κυβέρνηση να έχει θεσμοθετήσει τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Το πόρισμα της «Επιτροπής Ειδικών» πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Απριλίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει νέους γύρος διαλόγου εντός και εκτός Βουλής επί των εκδοχών του πορίσματος και πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να θεσμοθετηθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η κυβέρνηση επιμένει στα «τρία δεν» για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (δεν αυξάνονται όρια ηλικίας, εισφορές, ενώ δεν μειώνονται οι συντάξεις), κάτι στο οποίο εκτός από τα συνδικάτα φαίνεται πως συμφωνούν και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, πως οι αλλαγές (αύξηση) στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στις παροχές δεν αποτελούν βιώσιμες λύσεις για το σύστημα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ακόμα πως θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης πως αν η επιτροπή καταλήξει σε κοινό πόρισμα, θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της. Αν δεν υπάρχει κοινό πόρισμα, τότε η κυβέρνηση θα νομιμοποιείται να επιβάλει τη δική της λύση, σημείωσε.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένη ατζέντα των θεμάτων που θα τεθούν στον διάλογο, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα φέρει κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, στις 8 Δεκεμβρίου.