Μεγαλειώδης η πορεία για το Βενιζέλειο – Πλήθος κόσμου στην κινητοποίηση

Δυναμικό παρόν έδωσαν σήμερα υγειονομικοί, φορείς και σύλλογοι στην μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο για το μέλλον του Βενιζέλειου νοσοκομείου το οποίο εδώ και καιρό έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση λόγω τραγικής υποστελέχωσης.

Στην κινητοποίηση έλαβε μέρος πλήθος κόσμου με βασικό αίτημα να εμποδιστεί η κατάρρευση στην οποία οδεύει το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τις 2.500.

Στην διάρκεια της διαδρομής προς το κέντρο του Ηρακλείου, οι συμμετέχοντες στην πορεία, έγιναν δέκτες ένθερμων εκδηλώσεων από καταστηματάρχες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις της περιοχής που με επευφημίες εκδήλωσαν την συμπαράστασή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για την μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει στο Ηράκλειο για την Δημόσια Υγεία καθώς σ’ αυτήν – εκτός από φορείς και υγειονομικούς -πήρε μέρος και μεγάλος αριθμός πολιτών.

Για την διευκόλυνση όσων ήθελαν από τον Ιδιωτικό τομέα να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση το ΕΚΗ κήρυξε 5ωρη στάση εργασίας ως τις 4.00 το απόγευμα

Σε στάσεις εργασίας κατήλθαν επίσης οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές.

Την ίδια ώρα έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το έγγραφο της 7ης Υπε Κρήτης που ζήτησε τα ονόματα γιατρών και εργαζόμενων του Βενιζελείου που συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση για την σωτηρία του νοσοκομείου.

Τα ονόματα συγκεντρώθηκαν απο το Τμήμα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του νοσοκομείου και από νωρίς τα τηλεφωνήματα προς τις Διευθύνσεις του Βενιζελείου που έλαβαν το σχετικό έγγραφο χτυπούσαν συνεχώς, για να καταγραφούν έγκαιρα, τα στοιχεία των απεργών.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα προκλητική από τους υγειονομικούς, που αγωνίζονται για το νοσοκομείο τους.

Η σημερινή κινητοποίηση έγινε στην σκιά της χθεσινής αποπομπής από τον υπουργό Υγείας, της διοίκησης του Βενιζέλειου.

Ωστόσο, φορείς και σωματεία τονίζουν πως τα προβλήματα στα νοσοκομεία δεν οφείλονται μόνο στις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά αποτελούν διαχρονική ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου.

Στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου κατέληξε η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τα προβλήματα του Βενιζελείου Νοσοκομείου παρευρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Στην πορεία που ξεκίνησε από το νοσοκομείο, συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι, οι  οποίοι γέμισαν και την Πλατεία Ελευθερίας, δείχνοντας , όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ότι «Η κοινωνία του Ηρακλείου απαιτεί μόνιμες και ουσιαστικές λύσεις, τόσο για το Βενιζέλειο όσο και συνολικά για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Κρήτη».

Η Περιφέρεια συμμετείχε στη μαζική συγκέντρωση στήριξης του Βενιζέλειου νοσοκομείου

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στη σημερινή μαζική-δυναμική συγκέντρωση στήριξης της δημόσιας υγείας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο που πραγματοποιήθηκε στη πλ. Ελευθερίας ενώ παράλληλα από την Ένωση Εργαζομένων παραδόθηκε ανακοίνωση-ψήφισμα στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Βαγγέλη Ζάχαρη παρόντων του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Συριγωνάκη και της γραμματέως του Π.Σ. Γεωργίας Μηλάκη. Το ψήφισμα παραδόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Εργαζομένων Βενιζελείου Μανόλη Μενεγάκη, τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών γιατρών Γιώργο Κωστάκη, τον Πρόεδρο γιατρών ΕΣΥ Αλέξανδρο Καφετζάκη οι οποίοι αναφέρθηκαν στις διεκδικήσεις τους ευχαριστώντας παράλληλα την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά τον Περιφερειάρχη για την διαχρονική στήριξή του για την αναβάθμιση του Βενιζελείου και ευρύτερα της δημόσιας υγείας.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου μετέφερε στα στελέχη της Ένωσης Γιατρών και Εργαζομένων την συμπαράσταση και στήριξη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη (που σήμερα απουσιάζει στην Αθήνα για προώθηση θεμάτων της Περιφέρειας) όπως και σύσσωμου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης. Μάλιστα στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου χαιρετίζοντας την μεγάλη συγκέντρωση στη πλ. Ελευθερίας αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την στήριξη του Βενιζελείου τονίζοντας παράλληλα ότι, «ο Περιφερειάρχης και σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ενώνουμε σήμερα την φωνή μας και συμμετέχουμε στις διεκδικήσεις της Ένωσης Γιατρών, των Σωματείων για καλύτερη υγεία στο Βενιζέλειο και σε όλα τα νοσοκομεία μας προς όφελος των πολιτών». Κλείνοντας ο κ. Ζάχαρης διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθη στη χθεσινή συνεδρίαση παρόντος του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και που αναφέρει:

Ομόφωνη απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης κατά τη σημερινή του συνεδρίαση υπό την προεδρία του Ευάγγελου Ζάχαρη, ομόφωνα αποφάσισε να εκφράσει την στήριξη του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές της δημόσιας υγείας στην Κρήτη. Υπογράμμισε την ανάγκη στελέχωσής τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα υποστηρίξει την ολοκληρωμένη, πλήρη και ασφαλή λειτουργία όλων των νοσοκομείων του νησιού και του Βενιζελείου Νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων ζητά και διεκδικεί άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών του Βενιζέλειου νοσοκομείου. Να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό. Να μην μετατραπεί το Βενιζέλειο σε κέντρο υγείας. Να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν νέα κέντρα υγείας.

Το ΠΑΓΝΗ να ενισχυθεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, αυτόν της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, του Ρεθύμνου και των Χανίων με το μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που διεκδικούν τα σωματεία των υγειονομικών. Να λειτουργήσει αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, με την αποκλειστική ευθύνη στο κεντρικό κράτος».

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ / ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ

 Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση είδαμε να πραγματοποιείται σήμερα μια πρωτοφανής σε συμμετοχή κόσμου πορεία από το Βενιζέλειο, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας. Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση αυτή είτε συμπορευόμενοι δίπλα μας,  είτε προσήλθαν στον τελικό τόπο συγκέντρωσης, αλλά και όσους συμπαραστάθηκαν από τον χώρο της εργασίας τους με ξεχωριστό τρόπο.

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των νοσοκομείων είναι μεγάλα και δεν θα λυθούν εύκολα, αλλά η στήριξη  του κόσμου μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε μια ποιοτική, δωρεάν, δημόσια υγεία προσβάσιμη σε όλους. Σήμερα έγιναν τα πρώτα βήματα ένα δρόμο μακρύ αλλά όσο ο κόσμος είναι δίπλα μας  εμείς θα συνεχίζουμε.