Μεγάλες ελλείψεις στη φροντίδα των ασθενών με άνοια

Βενιζέλος Β.

Πολύ προβληματική πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ιδιαίτερα σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές εμφανίζει η χώρα μας σχετικά με τους ασθενείς με άνοια, οι οποίοι υπολογίζεται ότι φθάνουν τους 160.000.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και παρά το γεγονός ότι το 89% αυτών των ασθενών παραμένει στο σπίτι, όπου οι πιθανότητες για καλύτερη εξέλιξη της νόσου είναι περισσότερες, η Ελλάδα διαθέτει μόλις 12 ιατρεία Μνήμης και ¶νοιας σε δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, μόλις 11 Κέντρα Ημέρας και μόλις… 2 ξενώνες αποασυλοποίησης για ανοϊκούς ασθενείς!

Αυτά τόνισαν μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη Τύπου η νευρολόγος – ψυχίατρος Παρ. Σακκά, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, και η καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μ. Τσολάκη, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ.

Η Παρ. Σακκά σημείωσε ακόμη ότι το κόστος για τη φροντίδα του αυξανόμενου αριθμού των ανοϊκών ασθενών στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τα εθνικά συστήματα Υγείας, καθώς το άμεσο κόστος εκτιμάται σε 210 δισ. δολάρια και το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 105 δισ. δολάρια παγκοσμίως!

Η ίδια ανέφερε ότι “η νόσος Αλτσχάιμερ είναι παθογενετικά μία πρωτεϊνοπάθεια, δηλαδή μία κατάσταση όπου δύο πρωτεϊνες συσσωρεύονται παθολογικά εντός και εκτός των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου των ασθενών και τα καταστρέφουν. Η διαδικασία της υπερπαραγωγής των δύο πρωτεϊνών και η επακόλουθη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκεί περίπου 20 χρόνια, ενώ η κλινική εκδήλωση της άνοιας είναι το τελικό στάδιό της”.

 

Η Παρ. Σακκά υπογράμμισε επίσης ότι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης, του σακχαρώδους διαβήτη, της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, αλλά και η συστηματική σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς  και Ω3 λιπαρά οξέα συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι διατροφικές αυτές τακτικές, όμως, πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.

Υπενθυμίζεται ότι η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για ανοϊκούς ασθενείς είναι 210-7013271.