Μεγάλες οι ελλείψεις στα νοσοκομεία της περιοχής

Μεγάλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, με αποτέλεσμα συχνά-πυκνά να αναστέλλεται η λειτουργία κλινικών τους.
Προχθές, έκλεισε η Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μεταφέρονται για νοσηλεία στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας. Μάλιστα, το βράδυ της Πέμπτης ένα παιδάκι, μεταφέρθηκε στις 8 από την Κοζάνη στο Μποδοσάκειο, ενώ γύρω στις 11 μια ετοιμόγεννη τελικώς μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο για να γεννήσει, ώστε να είναι παρών παιδίατρος για το νεογέννητο.
Σύμφωνα με το διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Μποδοσάκειου Δημήτρη Κυφωνίδη «έχουν ήδη αυξηθεί οι επισκέψεις στην κλινική, στην οποία υπηρετούν δύο ειδικοί γιατροί και τρεις ειδικευόμενοι». Μάλιστα, ο κ. Κυφωνίδης, μιλώντας στο «Χ», τόνισε ότι «μπορούν κάποιοι ειδικευόμενοι από το Μαμάτσειο να έρθουν τώρα εδώ για να μας ενισχύσουν». Να σημειωθεί ότι πριν το καλοκαίρι που και πάλι η Παιδιατρική του Μαμάτσειου όδευε προς αναστολή λειτουργίας, ο διοικητής του νοσοκομείου Παν. Μπογιατζίδης είχε ζητήσει τη μετακίνηση του παιδιάτρου κ. Κυφωνίδη από το Μποδοσάκειο, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπολειτουργεί η κλινική του νοσοκομείου της Πτολεμαϊδας.
Ελλείψεις σε προσωπικό παρουσιάζουν πάντως εδώ και χρόνια πολλές κλινικές των νοσοκομείων του νομού, ενώ οι περισσότερες εφημερίες καλύπτονται «από το σπίτι», αφού για να λειτουργήσει σωστά μια κλινική θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τέσσερις ειδικούς γιατρούς με βάση την παραδοχή της ¸νωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους. Σύμφωνα με την  ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ειδικοί γιατροί μπορούν να είναι σε εφημερία μέχρι 48 ώρες συνεχόμενα και υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Φεβρουάριο οι γιατροί της Δυτικής Μακεδονίας είχαν αποφασίσει να σταματήσουν τις εφημερίες, καθώς αυτές συχνά ξεπερνούσαν ακόμα και τις 90 ώρες.
Είναι προφανές, επίσης, ότι η προβληματική λειτουργία ή μη λειτουργία μιας κλινικής συνεπάγεται προβλήματα και για τις άλλες, όπως στην περίπτωση παιδιατρικής και μαιευτικής που είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Τα ίδια προβλήματα στην περίθαλψη που αντιμετωπίζει ο νομός Κοζάνης, εντοπίζονται και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Δυτικής Μακεδονίας.  Κατά καιρούς ανοιγοκλείνουν οι μαιευτικές των νοσοκομείων Καστοριάς και Γρεβενών, η παιδιατρική της Φλώρινας, η μονάδα εντατικής θεραπείας της Πτολεμαϊδας, ενώ κάποιες από αυτές υπολειτουργούν με ειδικευόμενους γιατρούς.
Η αργή διαδικασία των προσλήψεων δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς πολλές φορές όσοι μετά από μακροχρόνιες διαδικασίες ΑΣΕΠ έρχονται, στη συνέχεια φεύγουν για άλλα κεντρικά νοσοκομεία.
Ζητούμενο και πάλι είναι εκτός από την επιτάχυνση του ρυθμού των προσλήψεων από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου, είναι να υπάρξει και εξορθολογισμός της λειτουργίας των κλινικών σε επίπεδο περιφέρειας με βάση μια περιφερειακή και συνεργατική λογική μακριά από τοπικισμούς και μικρόνοες λογικές.

Σ.Μ.