Μεγάλη «ασθένεια» του ΕΣΥ η περιστολή δαπανών

Ακριβότερη θα είναι το 2011 η δημόσια υγεία! Οι δαπάνες του ΕΣΥ ψαλιδίζονται, τα νοσοκομεία γεμίζουν με φτηνά αναλώσιμα υλικά και αντίγραφα φάρμακα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, οι εφημερίες περικόπτονται και τα νοσοκομεία μένουν χωρίς γιατρούς.

Το μέλλον της… δωρεάν δημόσιας υγείας προδιαγράφεται ζοφερό, αφού οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις ιατρικές πράξεις που γίνονται στα ολοήμερα νοσοκομεία.

Αποκλεισμός

«Η υγεία, όπως όλα δείχνουν, δε θα αποτελεί πλέον δικαίωμα», αναφέρει στον «Α» το μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Θοδωρής Ζδούκος, τονίζοντας ότι «με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα, δεν στέλνουμε τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, απλώς τους αποκλείουμε από την υγεία».

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ εκφράζουν έντονους φόβους ότι η περιστολή των δαπανών στο ΕΣΥ έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών. Τα δημόσια νοσοκομεία προμηθεύονται -για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων- φτηνά υλικά ή παρουσιάζουν ελλείψεις υλικών και εξοπλισμού. Ηδη το προσωπικό σε κάποια νοσοκομεία της χώρας διαμαρτύρεται για χαλασμένα ιατρικά γάντια, για τρύπιους ουροσυλλέκτες, για σπασμένες σύριγγες, ενώ δεν είναι λίγες φορές που κλινικές ξεμένουν από θερμόμετρα, ακόμη και από χαρτί υγείας…

Επιπλέον, για λόγους οικονομίας, τα μηχανήματα δε συντηρούνται σωστά, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ανακριβή αποτελέσματα εξετάσεων και να κινδυνεύει η υγεία των ασθενών και γενικότερα η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.

Το φτηνό κοστίζει

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι σε πολλά δημόσια νοσοκομεία χορηγούνται σε ασθενείς ινσουλίνες παλαιότερης γενιάς… Μία τέτοια κίνηση, όμως, δεν εξοικονομεί χρήματα, καθώς το νοσοκομείο μπορεί να κερδίζει μεν 10 ευρώ την ημέρα, αλλά ο διαβητικός θα χρειαστεί νοσηλεία τουλάχιστον πέντε ημερών για να «ρυθμιστεί» το ζάχαρό του -νοσηλεία που θα «κοστίσει» στο ΕΣΥ περίπου 2.000 ευρώ!

Η «εξοικονόμηση» των δαπανών των νοσοκομείων δεν αποκλείεται να αγγίξει και άλλους τομείς, όπως η διατροφή των ασθενών ή η καθαριότητα των νοσοκομείων, συμβάλλοντας στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Εξάλλου, μετά την αύξηση του εισιτηρίου που δίνουν οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας από τρία σε πέντε ευρώ, αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τα νοσήλια, αλλά και το κόστος συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, περικοπές έχουν αρχίσει να γίνονται και στα φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς, με τη συνδρομή του ΕΟΦ και των πρωτοκόλλων που είναι υποχρεωμένοι οι γιατροί να ακολουθούν και σύντομα πολλοί ασθενείς δε θα είναι σε θέση να αγοράσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, καθώς θα πρέπει να δίνουν περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους.

Ηδη κάποιοι ασθενείς που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα απευθύνονται στο θεράποντα ιατρό τους και ζητούν να τους αλλάξει την αγωγή και να τους συνταγογραφήσει πιο φτηνή, ενώ δεν είναι λίγοι και οι άρρωστοι που παραλείπουν μόνοι τους φάρμακα ή μειώνουν τις δόσεις της αγωγής τους, για να μην αγοράζουν πολλά σκευάσματα από τα φαρμακεία.

Τα μέλη της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλουν ακόμη το υπουργείο Υγείας ότι η πολιτική που προωθεί βασίζεται στην υλοποίηση της αρχής του «κόστους – οφέλους», υπογραμμίζοντας ότι «οι ανθρώπινες ζωές δεν κοστολογούνται».

Ακόμη χειρότερα…

Η κατάσταση στο ΕΣΥ αναμένεται να χειροτερεύσει περαιτέρω, αφού το αναθεωρημένο μνημόνιο για την υγεία προβλέπει για το 2011 εξοικονόμηση πάνω από 1,25 δισεκατομμύριο ευρώ! Το υπουργείο Υγείας προωθεί Νέο Σύστημα Λογαριασμών Υγείας που ακολουθούν η Eurostat, ο ΟΟΣΑ και ο ΠΟΥ για να ξέρουμε πόσα ξοδεύουμε για την υγεία, ενώ μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα νοσοκομεία ελεγκτές προκειμένου να διαπιστώσουν αν εφαρμόζονται κατά γράμμα οι επιταγές της τρόικας στον κλάδο της υγείας.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ