Μεγαλώνουν κενά και εμπορευματοποίηση

Στα 7 χρόνια λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων του νοσοκομείου οι άρρωστοι πλήρωσαν 7,6 εκατ. ευρώ και τα Ταμεία 3,9 εκατ. ευρώ

Μεγαλώνουν, αντί να καλυφθούν τα κενά του προσωπικού στον «Ευαγγελισμό», δημιουργώντας εκρηκτικές καταστάσεις για γιατρούς, εργαζόμενους και ασθενείς, με διαχρονική ευθύνη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Η μείωση του προσωπικού αποκαλύφθηκε χτες στη διάρκεια παράστασης των εργαζομένων στη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου ο διοικητής Αντώνης Κονταράτος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τα κενά, με βάση τον παλιό οργανισμό, είναι 1.376, ενώ πριν λίγο καιρό ήταν 1.351, όπως είχε καταγγείλει το Σωματείο των Εργαζομένων (ΣΕΝΕ).

Πριν από την παράσταση έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων στα επείγοντα, στην οποία μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» Ηλίας Σιώρας. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας καθώς και οργανώσεων από άλλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων του «Αττικού», που βρίσκεται επίσης σε κινητοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση την έλλειψη προσωπικού υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα σε όλα τα τμήματα, καθώς τα απογεύματα μένουν δυο νοσηλεύτριες. «Τι θα γίνει κύριε διοικητά με τα χιλιάδες ρεπό που μας χρωστάτε;», ρώτησε μια εργαζόμενη αλλά δεν πήρε καμιά απάντηση, καθώς ο διοικητής περιορίστηκε να δηλώσει ότι έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας επανειλημμένα και αναφέροντας ότι αν συνεχιστούν οι προσλήψεις με αυτούς τους ρυθμούς θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στο νοσοκομείο… «Το τελευταίο διάστημα υπογράφω συνέχεια συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις», δήλωσε, αποκαλύπτοντας με ένα διαφορετικό τρόπο την αύξηση των κενών.

Την ίδια ώρα όμως που αυξάνονται τα κενά μεγαλώνουν και οι δείκτες εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου. Για τη συνεργασία του νοσοκομείου με τον ιδιωτικό φορέα «Θώρακα» οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως είναι αντίθετοι με πράξεις φιλανθρωπίας που υποκαθιστούν τις υποχρεώσεις του κράτους όταν ακόμα και αυτές οι χειρονομίες μένουν χωρίς αντίκρισμα, καθώς τα νέα κρεβάτια δεν μπορούν να επανδρωθούν με προσωπικό.

ΟΧΙ στο χαράτσωμα

Το νοσοκομείο έχει καταντήσει χαρατσοεισπάκτορας των ασθενών κατάγγειλαν οι εργαζόμενοι και έφεραν ως παράδειγμα τις εισπράξεις των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων. «Πληρώνουμε τρεις φορές: Μέσω της φορολογίας, των εισφορών και στην ώρα της ανάγκης» κατάγγειλαν, τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένοι και αψηφώντας τις όποιες νομικές κυρώσεις να παλέψουν μαζί με τους ασθενείς, που επιδοκίμασαν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς και άλλους φορείς εργαζομένων για δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Οπως φαίνεται από τον πίνακα που συνέταξε ο «Ριζοσπάστης» με βάση απάντηση σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τα έσοδα των απογευματινών ιατρείων, ο «Ευαγγελισμός» στην τελευταία εφταετία εισέπραξε 11,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 7,6 εκατ. ευρώ (δηλαδή ποσοστό 66%) κατευθείαν από την τσέπη των ασθενών και τα υπόλοιπα από τα ασφαλιστικά ταμεία. (Περίπου τα μισά από τα χρέη των Ταμείων δεν έχουν αποδοθεί στο νοσοκομείο). Ακόμα οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν ότι το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει άμεσα και πρόβλημα με υλικά καθώς οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι λόγω των χρεών αναστέλλουν την τροφοδοσία των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής από τις 20/10/2008.

Στο «Αττικόν»

Με το κλείσιμο της εφημερίας, όπως έγινε και την περασμένη Τετάρτη, συνεχίζουν σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν» νοσοκομείο διεκδικώντας προσλήψεις και πληρωμή των δεδουλευμένων. Στις 2.30 το μεσημέρι θα γίνει συγκέντρωση στο χώρο των Επειγόντων.