Μεγαλώνουν οι λίστες για μεταμόσχευση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 886 νεφροπαθείς περιμένουν στη λίστα αναμονής έως ότου βρεθεί δότης για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Την ίδια υπομονή δείχνουν ακόμη 81 ασθενείς, συνολικά, για ήπαρ, καρδιά και πνεύμονες, των οποίων οι ζωές κρέμονται από μια… κλωστή έως ότου βρεθεί μόσχευμα.
Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έως το τέλος του 2007 θα έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα λιγότερες μεταμοσχεύσεις σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που επιμηκύνει ακόμη περισσότερο την αναμονή όλων εκείνων των οποίων το όνομα βρίσκεται στη λίστα αναμονής – στην οποία μέρα με την ημέρα προστίθενται και νέοι ασθενείς. «Όσο δεν παρατηρείται αύξηση αναφορικά με τη δωρεά οργάνων, το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ζητήσει να ενημερωθεί προκειμένου να αρθούν τα ταμπού και οι προκαταλήψεις μας ώστε να ευαισθητοποιηθούμε», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης.
Συγκεκριμένα, από τις αρχές Ιανουαρίου έως και τις 12 Οκτωβρίου του 2007 έχουν αναφερθεί 126 δυνητικοί δότες από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της χώρας- ενδεικτικά αναφέρεται πως το 2006 ήταν 179- εκ των οποίων οι 18 κρίθηκαν ιατρικώς ακατάλληλοι. Έτσι από τους 108 που απέμειναν αξιοποιήθηκαν μόλις οι 50 δότες, αφού οι συγγενείς των υπολοίπων δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους! Σημειώνεται πως οι δυνητικοί δότες έχουν υποστεί εγκεφαλικό θάνατο και βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Από τις 111 μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τους τελευταίους 9 μήνες, οι 78 αφορούσαν μεταμοσχεύσεις νεφρού, οι πέντε καρδιάς, οι δύο πνευμόνων και οι 26 ήπατος. «Τα κριτήρια για το ποιος ασθενής έχει προτεραιότητα να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση ορίζονται από σχετική υπουργική απόφαση. Πάντως, σε γενικές γραμμές η απόφαση λαμβάνεται έχοντας κατ΄ εξοχήν υπ΄ όψιν το κριτήριο της συμβατότητας, το νεαρόν της ηλικίας- όσοι είναι κάτω των 18 λαμβάνουν 200 μόρια επιπλέον, ενώ σε ό,τι αφορά τους νεφροπαθείς δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση», εξηγεί ο καθηγητής κ. Κωστάκης.