Μείωση 50% των τμημάτων στα νοσοκομεία Μακεδονίας

Πρόταση της 3ης και 4ης ΥΠΕ Δυτικής, Κ. Μακεδονίας και Θράκης

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Τη μείωση κατά 10% των κλινών νοσηλείας και κατά 50% του αριθμού των τμημάτων στα νοσοκομεία της Μακεδονίας εισηγούνται στο υπουργείο Υγείας οι αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες. Στο πλαίσιο της επικείμενης αναδιάταξης των μονάδων του ΕΣΥ, η 3η και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης κατέθεσαν τις προτάσεις τους στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες θα μειωθεί κατά 845 κλίνες η δυναμικότητα των νοσοκομείων ευθύνης τους (σύνολο κλινών 9.216) και τα 530 τμήματα που διαθέτουν θα συγχωνευθούν διοικητικά σε 282. Στο ίδιο σχέδιο αναφέρεται η ανάγκη μετατροπής του νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Παθήσεων σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και του νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης σε Κέντρο Αίματος Βορείου Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θα ανακοινωθούν την 1η Ιουλίου 2011, μετά την επεξεργασία των προτάσεων που έχουν υποβάλει οι υγειονομικές περιφέρειες για το σύνολο της χώρας. Στο γραφείο του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκονται ήδη από τα μέσα Μαΐου οι εισηγήσεις για τις μονάδες της Αττικής και του Πειραιά, αρχές της εβδομάδας απεστάλησαν στο υπουργείο οι προτάσεις της 5ης ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και 6ης ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας και αναμένονται εκείνες της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια «συνένωσης των δυνάμεων του ΕΣΥ» κρίνεται κρίσιμη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τελεί υπό το βλέμμα της τρόικας που έχει «προτείνει» το κλείσιμο 10.000 κλινών του ΕΣΥ.

Πάντως, σύμφωνα με την εισήγηση της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στις μονάδες υγείας της Θεσσαλονίκης, κοινή διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο αποκτούν το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς με το Αγιος Δημήτριος, και το Νοσοκομείο Αγιος Παύλος με το Β΄ Νοσοκομείο ΙΚΑ (λειτουργεί ως παράρτημα του Αγίου Παύλου ήδη από την 1η Ιουνίου στο πλαίσιο της ένταξης των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ). Προτείνεται επίσης η μετατροπή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε Γενικό Νοσοκομείο και η λειτουργία τραυματιολογικού κέντρου στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με μεταφορά σε αυτό πανεπιστημιακών κλινικών και κλινικών του ΕΣΥ. Τα 271 τμήματα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης συνενώνονται σε 183, οι κλίνες νοσηλείας μειώνονται κατά 630 (από 4.868 σε 4.238), ενώ μειώνονται και κατά 42 οι οργανικές θέσεις γιατρών του ΕΣΥ (από 1.551 σε 1509). Για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία προτείνεται η «διοικητική» συνένωση νοσοκομείων ή άλλων νομικών προσώπων, ώστε να μειωθούν σε 6 τα 16 ΝΠΔΔ που λειτουργούν τώρα. Ετσι, κοινή διοίκηση αποκτούν το νοσοκομείο Βέροιας με το Νάουσας και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ (Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία) Ημαθίας, το Νοσοκομείο Εδεσσας με τα Γιαννιτσών και ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Πέλλας, το Νοσοκομείο Κατερίνης με το Ψυχιατρικό Πέτρας Ολύμπου, το Νοσοκομείο Κοζάνης με το Πτολεμαΐδας, το Νοσοκομείο Φλώρινας με το Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Αμυνταίου και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Φλώρινας καθώς και το Νοσοκομείο Καστοριάς με το Κέντρο Αποθεραπείας Αποκατάστασης και Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρίες Αργους Ορεστικού και ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Καστοριάς. Τα 218 τμήματα της 3ης ΥΠΕ πλην Θεσσαλονίκης συνενώνονται σε 80, οι κλίνες νοσηλείας μειώνονται κατά 62 (από 1.607 σε 1.545), ενώ μειώνονται και κατά 66 οι οργανικές θέσεις γιατρών του ΕΣΥ (από 756 σε 690).

Η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης προτείνει να αποκτήσουν κοινές διοικήσεις τα Νοσοκομεία Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Διδυμοτείχου και τα Νοσοκομεία Κιλκίς, Γουμένισσας. Τα 41 τμήματα των νοσοκομείων της 4ης ΥΠΕ συνενώνονται σε 19, οι κλίνες νοσηλείας μειώνονται κατά 153 (από 2.741 σε 2.588).