Μείωση της προσέλευσης στο σύστημα Υγείας λόγω κρίσης

Μείωση της τάξης του 15% σημειώνεται ήδη στην προσέλευση των πολιτών στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα Υγείας, που είναι αναμενόμενη για περίοδο οικονομικής κρίσης, ύφεσης και λιτότητας. Το συγκεκριμένο ποσοστό της μείωσης στην προσέλευση των πολιτών στον ιδιωτικό τομέα Υγείας αποτελεί εκτίμηση του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννη Κυριόπουλου, με βάση στοιχεία μετρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

Εκείνο, όμως, που αποτελεί έκπληξη και αναδεικνύει τις παθογένειες του συστήματος Υγείας της χώρας μας είναι το γεγονός ότι ακόμη και στο δημόσιο σύστημα Υγείας παρατηρείται επίσης μείωση της προσέλευσης των πολιτών, που φθάνει το 5% – 7%!

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο Γ. Κυριόπουλος στην “Αυγή της Κυριακής”, η εκτιμώμενη μείωση της προσέλευσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας οφείλεται στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος του δαπανώμενου από τους πολίτες χρόνου, αλλά και στο εξοργιστικό “έθιμο” του χρηματισμού ενίων γιατρών. Πώς να… λάβεις πλέον παρά του μη έχοντος;

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται ήδη το φαινόμενο πολίτες να αναβάλλουν τις αποφάσεις τους για εισαγωγή στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις, ενώ η προσέλευση στα δημόσια μαιευτήρια εκτιμάται ότι θα σημειώσει αισθητή άνοδο κατά την μακρά περίοδο της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Η ΕΣΔΥ θα είναι σε θέση σε μερικούς μήνες να δώσει στη δημοσιότητα τα διαφοροποιημένα στοιχεία σχετικά με την προσέλευση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό, και τότε θα έρθει η ώρα για να εκτιμήσουμε τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει περιλάβει την Υγεία στις γενικές περικοπές των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010.

Ίσως η ελαφρά μείωση της προσέλευσης στο δημόσιο σύστημα Υγείας να βοηθήσει την κυβέρνηση στους οικονομικούς σχεδιασμούς της, καθώς η μειωμένη προσέλευση ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό των αναγκών των δημοσίων νοσοκομείων για αναλώσιμα ιατρικά υλικά, ενδεχόμενο που θα μειώσει με τη σειρά τους τις δαπάνες για τις σχετικές προμήθειες. Αλλιώς…

Τα πρώτα οικονομικά προβλήματα για την κυβέρνηση στον χώρο του ΕΣΥ, όμως, είναι ήδη στην επιφάνεια, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους για τις εφημερίες των προηγουμένων μηνών και απειλούν με νέα, γενικευμένη επίσχεση εργασίας από την 1η Ιουνίου, ενώ οι προμηθευτές θα αποπληρωθούν μόνο με ομόλογα για τα χρέη των νοσοκομείων που χρονολογούνται από το… 2005, ομόλογα πενταετούς ή δεκαετούς διάρκειας, μάλιστα, με προεξοφλητικό επιτόκιο της τάξης του 5%.

Την ίδια στιγμή, τα νέα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από τις αρχές Οκτωβρίου του 2009 έως σήμερα, έχουν ξεπεράσει ήδη το… 1 δισ. ευρώ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει έτοιμο νέο νόμο για τις προμήθειες. Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της “Αυγής της Κυριακής”, μάλιστα, διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοιος νόμος…