ΜΕΛΕΤΗ σε 177.091 παιδιά και εφήβους από 6 έως 18 ετών επισημαίνει κακές διατροφικές συνήθειες

Μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Hellenic Journal of Cardiology και πραγματοποιήθηκε σε 177.091 παιδιά και εφήβους από 6 έως 18 ετών επισημαίνει κακές διατροφικές συνήθειες. Τη μελέτη υπογράφουν ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Τάμπαλης και οι καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Παναγιωτάκος και Λάμπρος Συντώσης.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες στην πρώιμη ζωή αποτελούν ένα κρίσιμο μονοπάτι συμπεριφοράς που μπορεί να χειραγωγήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όπως το υπερβολικό σωματικό λίπος, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η υποβέλτιστη ανοσία, στην ενήλικη ζωή. Η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με την ανθρώπινη υγεία ακόμη και σε παιδιά και εφήβους. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή έχει ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά των καρδιαγγειακών, μεταβολικών και ψυχικών ασθενειών.

Το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία μεταξύ παιδιών και εφήβων έχει αυξηθεί ανησυχητικά παγκοσμίως, επιμένει τακτικά στη μετέπειτα ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων διαταραχών ακόμη και κατά την παιδική ηλικία και την πρώιμη ενήλικη ζωή. Ενώ αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, βιολογικών, συμπεριφορικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, μερικές από τις πιο ευρέως προτεινόμενες θεωρίες περιλαμβάνουν κακά πρότυπα διατροφής, ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα και καθιστικό τρόπο ζωής. Επιπλέον, θεωρείται ότι η επίδραση των παραπάνω συμπεριφορών κινδύνου στην κατάσταση παχυσαρκίας τροποποιείται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Επιστημονικά δεδομένα προτείνουν διαφορές στις διατροφικές συνήθειες μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών λόγω διαφορετικών τρόπων ζωής σε παιδιά και εφήβους.

 Σύνολο Αγόρια   Κορίτσια 
Παιδιά με κανονικό βάρος  67,2% 66,5% 67,9%
Υπέρβαρα 21,6% 21,9% 21,3%
Παχύσαρκα 8,1% 8,8% 7,3%
 Κακή θρέψη 9,6% 10,1% 9,1%