Εκτός πραγματικότητας εμφανίστηκε να είναι ο Υπουργός Υγείας στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε τις -εδώ και μήνες- επικίνδυνες ελλείψεις 230 και πλέον φαρμάκων από την ελληνική αγορά, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία και ανασφάλεια στους πολίτες και ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο κ. Πλεύρης παρουσίασε ανύπαρκτα μέτρα της κυβέρνησης ως υποδειγματικά, θεωρώντας ότι από το καλοκαίρι και έπειτα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και ότι συνεχώς ομαλοποιείται.
Χρησιμοποίησε για ακόμα μια φορά την καραμέλα του claw back και των εκπτώσεων που πέτυχε η κυβέρνηση από τις φαρμακευτικές εταιρείες, στην προσπάθειά του να πείσει για την “καλύτερη κατάσταση” που βρίσκεται η χώρα και να θριαμβολογήσει ότι γλιτώσαμε από τα χειρότερα!
Δικαιολόγησε την ιδιωτικοποίηση του ΙΦΕΤ με το επιχείρημα της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του, προκειμένου να είναι πιο ευέλικτος όσον αφορά στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, με το πρόσχημα ότι όλα γίνονται για το καλό της χώρας. Λησμόνησε όμως να αναφέρει ότι ο ΙΦΕΤ πλέον θα λειτουργεί με κριτήρια κερδοφορίας φορέα ιδιωτικού δικαίου.
Στην προσπάθειά του να παρουσιάσει μέτρα που έχει πάρει από το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση του προβλήματος, βάφτισε ως νέα “μέτρα” τα εξής:
Τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες και στις εταιρείες. Προφανώς και η “συνέχιση” δεν αποτελεί νέο μέτρο, εκτός αν επί της ουσίας παραδέχεται ότι η “συνέχιση των ελέγχων” είναι τελικά “έναρξή τους”.
Την επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις. Μιλάει για μια διαδικασία που ήδη συμβαίνει όπου υπάρχει αντίγραφο του φαρμάκου και χρησιμοποιείται κατά περίπτωση. Καμία αναφορά δεν έκανε, όμως, στις περιπτώσεις των πρωτότυπων ή μοναδικών σκευασμάτων.
Την αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των συνταγών που γράφονται είναι ήδη ηλεκτρονικές.
Την περιβόητη μεν, απαράδεκτη δε, λίστα του ΕΟΦ με τις εναλλακτικές επιλογές φαρμάκων ανά δραστική ουσία. Η λίστα αυτή δημοσιεύτηκε προ ημερών για χρήση από τους πολίτες, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα, παρότι αυτή γινόταν και γίνεται πάντα γνωστή στους ασθενείς μέσω των ιατρών και των φαρμακοποιών τους. Επιπλέον, η εν λόγω λίστα, δεν καλύπτει το σύνολο των ελλειπτικών δραστικών ουσιών ενώ προτείνει σκευάσματα που είναι και αυτά σε έλλειψη ή ακόμη χειρότερα εμπεριέχει προτεινόμενα φάρμακα που έχουν να κυκλοφορήσουν πάνω από μια 10ετία.
Στις επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη όσον αφορά στα χρονικά περιθώρια που μεσολαβούν μεταξύ της ημερομηνίας έκδοσης και της ημερομηνίας που τίθενται σε ισχύ οι αποφάσεις του ΕΟΦ για προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων ελλειπτικών φαρμάκων, ο Υπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να βρει δικαιολογίες, από τη στιγμή που είναι πασιφανές ότι το περιθώριο των τεσσάρων ημερών επιτρέπει την ολοκλήρωση οποιωνδήποτε ενεργειών αντίθετων με τις εν λόγω αποφάσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι πάρθηκαν επίσης για το θεαθήναι.
Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνει ο ίδιος μια βόλτα στα φαρμακεία για να δει την πραγματική κατάσταση ακόμη και σήμερα αναφορικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων και την ταλαιπωρία ασθενών και φαρμακοποιών, πριν επαναλάβει ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή να αυτορυθμιστεί η αγορά.