Μεσαίωνας στα Κέντρα Υγείας

Για εργασιακό μεσαίωνα στα… περιφερειακά Κέντρα Υγείας κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, με αφορμή «την αυθαίρετη», όπως τη χαρακτηρίζει, ερμηνεία του νόμου 3754/09 σε εργασιακά θέματα των νοσοκομειακών γιατρών εκ μέρους της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.

Απευθυνόμενος στην υπουργό Υγείας ο βουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών με έγγραφό της προς τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας, ερμηνεύει αυθαίρετα τον προαναφερόμενο νόμο πληροφορώντας τους ότι “…οι αγροτικοί γιατροί δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3754/09, όσον αφορά την 24ωρη ανάπαυση μετά από ενεργό εφημερία”».

Ο κ. Κουράκης σημειώνει επίσης ότι «λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου έχουν επικουρικό ρόλο, αφού σύμφωνα με τα προγράμματα εφημεριών των περιφερειακών κέντρων επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας με αποτέλεσμα να εργάζονται 14-20 ημέρες δίχως ενδιάμεση ανάπαυση».

Ο ίδιος παρατηρεί πως «η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους καθιστώντας τους επικίνδυνους και για τους ασθενείς τους», και ερωτά μεταξύ άλλων την υπουργό:

– Με βάση ποιο νόμο, υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα προκύπτει ότι οι γιατροί υπόχρεοι θητείας υπαίθρου δεν δικαιούνται ρεπό μετά από ενεργό εφημερία; και

– Ποια μέτρα θα λάβει ώστε να περιφρουρηθεί το δικαίωμα ανάπαυσης μετά από πολύωρη συνεχή εργασία;